Het onderwerp aambeien (piles) is voor de meeste mensen onaangenaam. Daar is geen reden toe, want we hebben allemaal aambeien. Ze hebben een belangrijke functie: Samen met de sluitspier sluiten ze ons rectum af zodat er geen vloeistoffen of gassen kunnen ontsnappen. Maar wat zijn aambeien precies? Kun je echt in 3 dagen van aambeien afkomen, zoals reclames soms beloven? Vragen als deze worden in het volgende artikel beantwoord.
Een opmerking vooraf: als synoniemen voor de term aambeien gebruiken we afwisselend aambeien, aambeienkussens, vaatkussens en vergrote en gezwollen arteriële bloedvaten.
Aambeien Oorzaken
Ouderdom en overmatig persen tijdens de stoelgang als gevolg van constipatie zijn twee van de belangrijkste redenen waarom iemand een aambeienaandoening ontwikkelt. In de volgende paragraaf kijken we naar andere aambeienoorzaken en risicofactoren.
Hoe ontstaan aambeien?
Wat veroorzaakt aambeien? Deze vraag wordt vaak gesteld in dokterspraktijken. Artsen spreken van (pathologische) aambeien als het vaatkussen in het rectum, dat goed van bloed wordt voorzien, verwijdt. Alleen de zogenaamde arteriële bloedvaten zijn aangetast. Artsen gebruiken deze term om de slagaders aan te duiden die bloed van het hart naar alle delen van het lichaam transporteren. Wat veroorzaakt aambeien precies? De belangrijkste risicofactoren en oorzaken van aambeien zijn:
- Regelmatig tillen of zware lasten dragen,
- Te hard knijpen tijdens de stoelgang om de darm te legen,
- Frequente diarree, omdat hierdoor de sluitspier niet meer 100% functioneert,
- Een aangeboren zwakte van de vaatwanden. Het risico op aambeien neemt ook toe met de leeftijd,
- Een zittende levensstijl,
- Gebrek aan lichaamsbeweging,
- Overgewicht,
- Ongezonde voeding zonder voldoende vezels,
- Aambeien bij vrouwen: De oorzaak is vaak zwangerschap.
Kunnen aambeien barsten?
Aambeien barsten niet open zoals een brandblaar. Maar wat gebeurt er als deze bloedvaten openbarsten? Omdat het slijmvlies in het getroffen gebied erg gevoelig is, ontstaan er snel kleine scheurtjes en ontsnapt er bloed uit. Hierdoor ontstaan veel van deze openingen en dit kan leiden tot ernstige bloedingen.
Aambeien en zwangerschap
Vrouwen hebben elastisch bindweefsel dat veel uitrekt tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan het anale vaatkussen groter worden. Bovendien drukt de groeiende foetus tegen de inwendige organen. Omdat vooral de darmen worden aangetast, is constipatie niet ongewoon. Door de verhoogde druk tijdens het poepen zwellen de arteriële bloedvaten bij de anus op.
Aambeien na de bevalling
Aambeien en bevalling hebben ook met elkaar te maken. Om precies te zijn komen aambeien vaak voor na de bevalling. Volgens wetenschappelijke studies heeft bijna elke derde vrouw er acht weken na de bevalling nog last van. Na zes maanden klaagt 13 procent van de moeders over aambeien.
Inwendige aambeien
Als een medisch professional het over aambeien heeft, heeft hij het over inwendige aambeien. Inwendige aambeien worden daarom echte aambeien genoemd. Inwendige aambeien zijn onzichtbaar voor de patiënt en kunnen alleen door een arts worden vastgesteld. Als de druk bij het persen te groot is, komen ze van binnen naar buiten.
Uitwendige aambeien
Uitwendige aambeien worden valse aambeien genoemd. Dit komt omdat het geen uitpuilende slagaders zijn, maar tromboses (bloedstolsels) in de aderen van de sluitspier.
Omdat de aambeien aan de buitenkant uit de anus steken, verwarren patiënten ze soms met inwendige aambeien.
Uitwendige aambeien: Wat helpt onmiddellijk? Voor de behandeling van uitwendige aambeien of aambeien aan de buitenkant van de bil worden dezelfde methoden gebruikt als voor echte aambeien.
We gaan hier dieper op in in de hoofdstukken "Aambeien behandelen" en "Aambeien thuis behandelen".
Hoe zien aambeien eruit?
Getroffenen zijn in eerste instantie onzeker en vragen zich af hoe aambeien eruit zien. Hoe zien aambeien er in eerste instantie uit? Het antwoord is eenvoudig: echte aambeien kun je in eerste instantie niet zien of voelen met je vinger.
Aambeien herkennen
Een arts herkent aambeien tijdens het onderzoek aan kleine uitsteeksels. In het begin ervaren mensen met de ziekte helemaal geen symptomen. Hoe herken je aambeien, of met andere woorden, hoe herken je aambeien? De meeste patiënten hebben geen symptomen, maar ze merken dat er iets mis is met hun anus. In een later stadium puilen de bloedvaten uit en zijn ze voelbaar als een zwelling.
Aambeien stadia
De omvang van de symptomen hangt af van hoe ver de ziekte gevorderd is. Daarom verdelen artsen de ziekte in vier stadia van aambeien.
- Graad 1 aambeien
- Graad 2 aambeien
- Aambeien graad 3
- Aambeien 4 graden
Hieronder gaan we dieper in op elk van de aambeienstadia.
1e graads aambeien
Wat betekent graad 1 aambeienziekte? In het begin blijft de aandoening vaak onopgemerkt. Aambeien van graad 1 zijn aan de buitenkant niet te zien of te voelen. Alleen een arts kan de vergrote vaatkussentjes ontdekken tijdens een proctoscopie. Artsen gebruiken de term proctoscopie om een colonoscopie van het anale kanaal aan te duiden.
Eerstegraads aambeien veroorzaken meestal geen symptomen. Alleen lichte sporen van bloed op het toiletpapier geven aan dat de arteriële bloedvaten bij de sluitspier zijn veranderd. Sommige mensen klagen over een vreemd lichaamsgevoel in het gebied van de anus.
Aambeien 2e graad
Aambeien van graad 2 worden gekenmerkt door het feit dat het vergrote vaatkussen met de vingers kan worden gevoeld. De aambeien komen uit de anus wanneer de patiënt hard duwt tijdens de ontlasting en glijden dan terug in het rectum. De afsluiting van de sluitspier raakt steeds meer verstoord en er blijft darmvocht naar buiten lekken. Er vormt zich een vochtig milieu in de bilplooi, wat de kolonisatie van bacteriën en andere micro-organismen bevordert.
Tweedegraads aambeien kunnen leiden tot de volgende klachten:
Ontsteking
Bloeding
[Jeuk]()
Brandend
Pijn bij het poepen
Treurend eczeem
Afscheiding van slijm uit de anus
Het gevoel dat de darm niet helemaal geleegd kan worden
Aambeien 3e graad
Aambeien van graad 3 ontwikkelen zich al tot een aanzienlijke grootte. Hierdoor nemen de ontsteking en andere symptomen van aambeien fase 2 verder toe. Niet alleen tijdens het poepen, maar ook bij lichamelijke inspanning glijden de aambeien uit het anale kanaal en zijn ze voelbaar. In tegenstelling tot stadium 2 trekken ze zich niet meer uit zichzelf terug. Je kunt de vergrote bloedvaten echter met je vingers terug in de anus duwen.
Aambeien 4e graad
In tegenstelling tot de andere graden van ernst kunnen de vaatkussentjes bij aambeien 4 graden niet meer teruggeduwd worden in de anus. Vaak kunnen de patiënten hun stoelgang nauwelijks controleren en is er sprake van onvrijwillige ontlasting. Bovendien neemt de pijn toe. Omdat aambeien van graad 4 permanent uit het anale kanaal steken, noemen artsen dit een verzakking van de anus[(anale prolaps]()). In dit stadium kunnen aambeien gevaarlijk zijn. Over het algemeen zijn aambeien gevaarlijk als ze niet behandeld worden.
Aambeien symptomen
Sommige symptomen van aambeien zijn al genoemd. Hieronder kijken we naar de meest voorkomende aambeien symptomen. Eerst een verduidelijking: de aambeien symptomen bij een vrouw en de aambeien symptomen bij een man verschillen niet veel van elkaar. Het enige echte verschil zijn aambeien tijdens de zwangerschap, aambeien tijdens de borstvoeding en aambeien na de bevalling.
Aambeien
Wat zijn de typische symptomen van aambeien? Deze vraag is relevant om de klachten goed te kunnen classificeren. In het beginstadium zijn de tekenen van aambeien niet duidelijk en vaak nauwelijks waarneembaar. Daarom moet je ze goed kennen. Hieronder beschrijven we de vijf belangrijkste tekenen van aambeien.
Aambeien bloeden
Het eerste teken van aambeien is bloed op het toiletpapier. Veel patiënten maken zich zorgen omdat bloed in de ontlasting niet alleen bij aambeien voorkomt. Kanker manifesteert zich ook in de vorm van bloedingen. In plaats van aambeien kan er dus sprake zijn van darmkanker of maagkanker. Er is echter een belangrijk verschil tussen bloed in de ontlasting bij aambeien en kanker: omdat bloedende aambeien zich in het anale gebied bevinden, heeft het bloed een helderrode kleur. Het ziet er precies hetzelfde uit als wanneer de huid gewond is.
In het geval van kanker van het maagdarmkanaal vermengt het bloed zich met de ontlasting. Daarom heeft de ontlasting een donkerbruine tot zwarte kleur. Bij aambeien zit het bloed tussen de endeldarm en de sluitspier. Het bloed zit alleen aan de buitenkant van de ontlasting en de anus. Hoe lang bloeden aambeien? Aambeienbloeding is meestal zwak en stopt na korte tijd. Bij hevig bloedverlies dat weken of maanden aanhoudt, bestaat het risico op bloedarmoede en ijzertekort.
Aambeien jeuken
Jeukende aambeien zijn vervelend en verleiden je om de hele tijd aan je billen te krabben. Waarom jeuken aambeien eigenlijk? De jeuk van aambeien heeft te maken met de ontsteking. Wanneer de slagaderlijke bloedvaten bij de anus van binnen naar buiten steken, kunnen ze gemakkelijk ontstoken raken. Een van de gevolgen is jeuk. Vooral mensen die veel haar hebben in de anale regio of die veel zweten, hebben vaak last van anale jeuk. Jeuk treedt vaak op als je lang zit.
Meestal jeukt het uitwendig of inwendig. Soms komen beide tegelijk voor, wat het dagelijks werk erg bemoeilijkt. De jeuk van aambeien kan toenemen na een stoelgang. Waarom jeuken aambeien 's nachts zo erg dat je er niet van kunt slapen? s Nachts lig je in bed en ontspan je, zodat je lichaam zich kan herstellen van de stress en spanningen van het dagelijks leven. Omdat ze niet worden afgeleid door invloeden van buitenaf, voelen veel mensen zich meer in zichzelf. Aambeien jeuken 's nachts niet meer dan overdag, maar je besteedt er wel meer aandacht aan.
Brandende aambeien
Sommige aambeien branden na het poepen. Levendige beschrijvingen zoals "mijn aambeien branden als vuur" horen artsen vaak van hun patiënten. Naast jeuk kan het branden van aambeien de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Waarom branden aambeien eigenlijk? De reden is dezelfde als voor jeuk, namelijk een ontsteking van het aambeienkussen. Brandende aambeien: Wat te doen? Er bestaan goed verdragen middelen in de vorm van zetpillen, zalven en crèmes en verschillende huismiddeltjes om de symptomen te verlichten. Ze worden in detail uitgelegd in de hoofdstukken "Aambeien behandelen" en "Huismiddeltjes tegen aambeien".
Aambeien: Slijmafscheiding uit de darm
Soms vinden mensen met aambeien slijm in hun ondergoed als ze zich uitkleden. Waar komt dit slijm vandaan? Het komt uit de darm. Vergrote aambeien kunnen de sluitspier blokkeren en de afscheiding van vocht en ontlasting uit het rectum toestaan. Figuurlijk gesproken zet het gezwollen vaatkussen een voet in de kier van de deur, zodat de deur niet meer gesloten kan worden. Zoals de naam al doet vermoeden, produceert ons darmslijmvlies een slijmerige afscheiding die ervoor zorgt dat de ontlasting kan glijden. Aambeien slijm: Welke kleur heeft het? De afscheiding kan verschillende tinten aannemen, van wit tot geel tot roodbruin.
Aambeien kunnen pijn veroorzaken
Naast jeuk en een branderig gevoel worden vaak pijnlijke aambeien waargenomen. De pijn van aambeien treedt vooral op tijdens de ontlasting en daarna. Aambeienpijn bij het zitten wordt veroorzaakt door de druk van het bovenlichaam op de billen. De pijn wordt vooral intens gevoeld op harde oppervlakken. Pijnlijke aambeien worden in het begin slechts af en toe gemeld. In latere stadia treedt hevige pijn van de aambeien permanent op als een pijnscheut of een knijpbeweging.
Aambeien door diarree
Diarree en aambeien hebben ook met elkaar te maken. Aambeien ontstaan natuurlijk niet automatisch na elke diarree. Mensen die vaak diarree hebben, zijn echter wel vatbaar voor aambeien. Hoe komt dat? Onze darmen herbergen ongeveer 100 biljoen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen, die het microbioom of de darmflora worden genoemd. Kortom, onze eigen cellen zijn duidelijk in de minderheid ten opzichte van de darmbewoners.
Een belangrijke factor voor iemands gezondheid is de interactie van de darmbacteriën met elkaar. Tijdens diarree wordt een deel van de vitale darmflora uit het lichaam gespoeld. Zogenaamde putrefactieve bacteriën nemen vaak hun plaats in, wat kan leiden tot ontstekingsreacties. Ontsteking in het rectum bevordert op zijn beurt de vergroting van het aambeienkussen.
Er is nog een andere reden voor aambeien als gevolg van diarree. Als er door voortdurende diarree geen vaste ontlasting door het rectum kan, raakt het gevoelige sluitsysteem bij de anus verstoord. De sluitspier ontspant en verslapt door het gebrek aan beweging tijdens de stoelgang. Om dit effect te compenseren, zet het vaatkussen in het rectum uit.
Zijn aambeien besmettelijk?
Sommige patiënten vragen zich af of aambeien besmettelijk kunnen zijn. Omdat bloed en darmvocht naar buiten lekken, vrezen ze dat er op die manier overdracht plaatsvindt. Is deze bezorgdheid terecht? In principe is aambeienziekte niet besmettelijk. We hebben de risicofactoren en oorzaken die leiden tot een vergroot vaatkussen beschreven in de hoofdstukken "Hoe aambeien ontstaan" en "Aambeien en zwangerschap". Een infectierisico tussen verschillende mensen valt hier niet onder.
Aambeien huismiddeltje
Er zijn veel tips op internet te vinden over huismiddeltjes tegen aambeien. Deze zijn onder andere:
- Aambeien huismiddeltje honing
- Aambeien huismiddeltje banaan
- Aambeien huismiddeltje appel cider azijn
- Aambeien home remedie kokosolie
Kunnen huismiddeltjes de grootte van aambeien daadwerkelijk verminderen of ze helemaal laten verdwijnen? In dit gedeelte nemen we de belangrijkste huismiddeltjes tegen aambeien onder de loep en bespreken we hun effectiviteit.
Zitbad aambeien
Sommige patiënten zweren bij sitzbaden om hun aambeienklachten te verbeteren. Zoals de naam al zegt, liggen alleen het onderlichaam en de benen in het water tijdens een aambeienzitbad. De borst en armen steken uit het water. De badkuip is geschikt voor een sitzbad voor aambeien als deze slechts gedeeltelijk gevuld is met water. Als je het makkelijker wilt maken, kun je een speciaal sitzbad kopen.
Kies voor het zitbad een temperatuur van 37 graden (lichaamstemperatuur) en blijf tussen de 10 en 15 minuten in het bad. Voor het oplopende zitbad wordt de temperatuur geleidelijk verhoogd tot 40 graden door herhaaldelijk heet water toe te voegen. De inwerktijd is ook 10 tot 15 minuten. Voor het zitbad wordt ofwel helder water gebruikt of er wordt een kruidenremedie aan toegevoegd.
Veel gebruikte middelen zijn:
Arnica
Toverhazelaar[(Hamamelis]())
Kamille
Tea tree olie
Eikenschors
Sitzbaden hebben een aangenaam ontspannend effect. Of ze ook effect hebben op aambeien is nog niet bewezen. Een sitzbad met hooibloem is niet geschikt voor aambeien.
Aambeien zetpil
Om de typische symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en etteren in een vroeg stadium te verlichten, gebruiken veel patiënten zetpillen tegen aambeien. Ze hebben een ontstekingsremmend, uitdrogend en pijnstillend effect. Vaak bevatten ze ook stoffen die het vergrote vaatkussen desinfecteren en de bloedvaten doen vernauwen.
Apotheken verkopen aambeien zetpillen met cortisone en met de pijnstiller lidocaïne. Kunnen zetpillen aambeien verminderen? De zetpillen verlichten alleen de symptomen. Zetpillen alleen genezen aambeien niet. Je kunt zetpillen voor aambeien het beste gebruiken na de stoelgang en voor het slapen gaan.
De zetpil moet niet te diep worden ingebracht. Het is voldoende als het eerste of tweede vingertopje in de anus komt. De zetpil lost langzaam op door de lichaamswarmte en geeft continu de werkzame stoffen af aan het zieke vaatkussen. Het is niet aan te raden om een glijmiddel of crème te gebruiken om het inbrengen van de zetpil te vergemakkelijken. Dit kan leiden tot een veranderde afgifte van de bestanddelen.
Krimpt tea tree olie aambeien?
Tea tree olie wordt vaak gebruikt bij ontstekingsziekten. Geen wonder dat dit huismiddeltje een grote populariteit geniet. De olie bevat tal van opgeloste stoffen die een desinfecterende en ontstekingsremmende werking hebben. Kan tea tree olie aambeien echt verminderen? Alle ingrediënten werken uitsluitend tegen de symptomen.
Daarom moet tea tree olie voor aambeien alleen worden gebruikt ter ondersteuning en verlichting van de symptomen. Op internet zijn er meldingen van gebruikers die er positieve ervaringen mee hebben. In geen geval mag je tea tree olie onverdund aanbrengen, omdat het onaangenaam brandt op gevoelige plekken zoals de anus. Als je tea tree olie wilt toepassen op aambeien, kun je het beste als volgt te werk gaan:
- Druppel een paar druppels tea tree olie in een glas water en roer met een lepel.
- Voeg vervolgens een kompres toe aan dit mengsel.
- Breng het natte kompres 20 tot 30 minuten aan op de anus.
In plaats van een kompres te gebruiken, kun je ook zitbaden met tea tree olie nemen.
Aambeien terugduwen
Zoals hierboven uitgelegd, komen graad 2, 3 en 4 aambeien onder bepaalde omstandigheden uit het anale kanaal en kunnen ze aan de anus worden gepalpeerd. Alleen de vergrote bloedvaten van graad 2 glijden automatisch terug in het rectum. In graad 3 kunnen de aambeien zelf teruggeduwd worden. Gezwollen bloedvaten van graad 4 blijven permanent buiten het anale kanaal en kunnen niet meer met de vinger worden teruggeduwd.
Maar hoe duw je de aambeien dan terug? Je houdt een katoenen zakdoek of een schone molton onder de kraan tot hij helemaal nat is met water. In plaats van water kun je ook ijsblokjes in de zakdoek wikkelen. Leg de doek vervolgens op de anale regio en druk zachtjes met de vingers van één hand. Aambeien kunnen op dezelfde manier teruggeduwd worden na een bevalling.
Aambeien wegmasseren
Als alternatief voor de bovenstaande methode van terugduwen, kun je de aambeien zachtjes masseren. Als je een aambei voelt die naar buiten is gekomen, kun je het beste als volgt te werk gaan: De handen worden gewassen met kraanwater en niet afgedroogd. Masseer vervolgens zachtjes de anale regio met de uitgestrekte wijsvinger, middelvinger en ringvinger van één hand terwijl je de sluitspier ontspant. Na korte tijd zullen de aambeien zich terugtrekken en niet meer voelbaar zijn. Als dit het geval is, masseer het dan opnieuw.
Dieet voor aambeien
Fastfood en ander bewerkt voedsel - herkenbaar aan de E-nummers op de verpakking - bevorderen de kolonisatie van ziekteverwekkende bacteriën in de darm. Zoals al is uitgelegd in het gedeelte "Aambeien door diarree", verhoogt dit het risico op ontstekingsziekten zoals aambeien. Wat is het juiste aambeiendieet? Vezelrijke voeding is het devies. In plaats van brood en pasta gemaakt van wit meel, is het beter om volle granen te eten.
Vers fruit, groenten en peulvruchten moeten ook op het menu staan. Maar wees voorzichtig: als je abrupt overschakelt van een vezelarm naar een vezelrijk dieet, kun je darmproblemen krijgen. Als je aambeien en de ontwikkeling ervan wilt voorkomen met je dieet, moet je prebiotica niet vergeten. Prebiotica zijn gefermenteerde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat gezondheidsbevorderende bacteriën zich in onze darmen vermenigvuldigen.
Deze omvatten:
Zuurkool
Kefir
Kombucha
Miso
Natuurlijke yoghurt
Karnemelk
Appelciderazijn
Bij aambeien is het ook belangrijk om voldoende te drinken en voldoende te bewegen. Twee tot 2,5 liter water en ongezoete thee zijn verplicht.
Aambeien zelf verwijderen
Alleen een arts mag aambeien verwijderen. Met de genoemde huismiddeltjes kun je het ongemak verminderen en zo je levenskwaliteit verhogen. In het volgende gedeelte bespreken we hoe aambeien verwijderd kunnen worden.
Aambeien, welke dokter helpt?
Een van de eerste contacten voor ziekten zoals aambeien is de huisarts. Welke arts is de aangewezen specialist voor aambeien? Een proctoloog is een expert in ziekten van het rectum en aambeien. Je kunt ook naar een specialist in maag-darmziekten (gastro-enteroloog) gaan. Een gastro-enteroloog is geen speciale arts voor aambeien. Hij is echter wel bekend met ziekten van het rectum.
Aambeien behandelen
Als je ondanks de behandeling van aambeien met een huismiddeltje of andere maatregelen geen succes hebt, moet je een arts raadplegen. Alleen een arts kan de juiste diagnose stellen en de aambeien definitief elimineren door een passende behandeling.
Aambeien - wat helpt onmiddellijk?
De symptomen van aambeien kunnen heel vervelend zijn. Maar wat helpt tegen aambeien, en zo snel mogelijk? In het beginstadium van de ziekte moet je je aambeien koelen. De beste manier om dit te doen is door een doek met koud water te nemen of ijsblokjes in een doek te doen en deze op de anus te leggen. Leg in geen geval een warmtekussen op je anus. Warmtetoepassingen bevorderen namelijk acute ontstekingen.
Remedie tegen aambeien
In de apotheek zijn verschillende middelen tegen aambeien verkrijgbaar die verlichting van de symptomen geven. Deze omvatten geneesmiddelen, crèmes, zalven en kussens.
Aambeien medicijn
Commercieel verkrijgbare medicijnen tegen aambeien nemen de oorzaken van de ziekte niet weg. Ze zijn op recept of zonder recept verkrijgbaar met verschillende actieve ingrediënten. Als pijntherapie de belangrijkste zorg is, kan een medicijn met een plaatselijk verdovingsmiddel (lidocaïne, cinchocaïne) of cortison worden overwogen.
Aambeiencrème
Getroffenen gebruiken vaak een crème tegen aambeien met zink, aloë vera of [toverhazelaar\]\(/toverhazelaar/). De actieve ingrediënten worden goed verdragen en kunnen de symptomen in een vroeg stadium van de ziekte verbeteren. Als je aambeien met een crème wilt behandelen, heb je geen recept nodig. Een geschikte crème voor aambeien is verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen.
Aambeienzalf
In plaats van een crème kun je ook een zalf tegen aambeien gebruiken. Wat is de beste zalf tegen aambeien? Hametum aambeienzalf en Rossmann aambeienzalf (SOS aambeienzalf) zijn twee producten die bewezen effectief zijn. Beide producten worden met behulp van een applicator in de anus ingebracht. De zalf is effectief tegen milde symptomen van aambeien en desinfecteert en kalmeert tegelijkertijd het geïrriteerde darmslijmvlies.
Als je aambeien met een zalf wilt behandelen, is een combinatie van aambeienzalf en zetpillen ook geschikt. Overdag wordt de zalf aangebracht na de ontlasting. s Avonds, voor het slapen gaan, zorgt de zetpil ervoor dat de ingrediënten de hele nacht doorwerken.
Aambeienkussen
Een aambeienkussen van de apotheek of speciaalzaak vermindert de druk op het anale gebied en vermindert de pijn. Dit maakt het mogelijk om langer op het werk en thuis te zitten zonder steeds weer op te moeten staan. De meeste kussens zijn een soort zitringen met een uitsparing aan de binnenkant. Er zijn ook orthopedische zitkussens die een speciale vorm hebben. Maak je eigen aambeienkussen: Is het mogelijk? Met een beetje handigheid kun je zelf een zitkussen maken. Het heeft geen zin, want aambeienkussens van dm of Rossmann zijn voor iedereen betaalbaar.
Wat te doen tegen aambeien
Veel patiënten vragen zich af wat ze moeten doen tegen aambeien. Afgezien van stadium 1, verdwijnen aambeien niet vanzelf. Om voorgoed van de lastige aambeien af te komen, moeten ze door een arts worden verwijderd. Dit kan worden gedaan met een tourniquet (elastiekligatie), sclerotherapie of chirurgie. Welke procedure wordt gebruikt, hangt af van de mate van aambeienziekte.
Aambeien rubberen band ligatie
Aambeien van graad 1 tot 3 kunnen worden verwijderd met een rubberen ligatie. De procedure wordt poliklinisch en zonder verdoving uitgevoerd. Als aambeien worden afgebonden tijdens een rubberen band ligatie, regresseert het behandelde weefsel en sterft het af. Welke ervaringen hebben patiënten met een rubberen bandje? Soms is er sprake van een lichte bloeding en pijn na de behandeling.
Bij sommige mensen zwellen de vaatkussentjes na korte tijd weer op. Artsen adviseren dan een nieuwe rubberen band ligatie, sclerotherapie of een operatie. Proberen om zelf een aambeienligatie uit te voeren is geen goed idee. De ingreep moet door een arts worden uitgevoerd, omdat het professioneel moet gebeuren.
Scleroserende aambeien
De sclerotherapie van 1e en 2e graads aambeien is een pijnloze behandelmethode die poliklinisch in de praktijk wordt uitgevoerd. De arts injecteert een scleroserend middel in de vergrote aambeien met behulp van een rectale spiegel die in de anus wordt ingebracht. Hierdoor raken de wanden van de bloedvaten ontstoken, zodat de behandelde bloedvaten aan elkaar plakken. Het weefsel sterft vervolgens af en het gezwollen vaatkussen wordt kleiner.
Scleroserende aambeien: wat zijn de nawerkingen? Bijwerkingen treden slechts zelden op. Soms is er sprake van lichte pijn, bloedingen of een gevoel van druk en vreemde voorwerpen. Als de arts bij het scleroseren van aambeien bij mannen per ongeluk in de zaadblaasjes of prostaat injecteert, is dat erg pijnlijk. Het succespercentage van de procedure ligt tussen de 10 en 46 procent. Bij veel mensen worden de aambeien na twee tot drie jaar weer groter.
Aambeien operatie
Bij een vergevorderde aambeienaandoening van de 3e en 4e graad met ernstige symptomen is een aambeienoperatie een optie. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor de operatie. De operatie vindt plaats onder algehele of gedeeltelijke narcose en een verblijf in het ziekenhuis kan noodzakelijk zijn. In de meeste gevallen worden de gezwollen vaatkussentjes verwijderd met een laser, een scalpel of een schaar en vervolgens gehecht.
Hoe lang duurt een aambeienoperatie? Afhankelijk van de gebruikte procedure duurt de operatie tien minuten tot een uur. Wat zijn de ervaringen met aambeienchirurgie? Complicaties zijn vaak bloedingen, pijn en problemen met plassen. Bij drie tot negen procent van de geopereerden worden de slagaderlijke bloedvaten binnen een jaar weer groter.