Pijnlijke branderigheid en blaasjes in de intieme zone zijn een indicatie van een uitbraak van herpes. Dit is een virus dat wereldwijd bij ongeveer 67% van de mensen onder de 50 jaar voorkomt. Vaak wordt het virus niet opgemerkt omdat de ziekte niet uitbreekt. Verschillende factoren kunnen echter leiden tot een acute ziekte.
Wat zijn de symptomen van herpes genitalis?
De symptomen van herpes genitalis treden vaak niet op na besmetting. In veel gevallen blijft het virus onopgemerkt in het lichaam. Een uitbraak van de infectie kan dagen tot enkele jaren na besmetting optreden en pijnlijke symptomen veroorzaken:
- Brandend gevoel en jeuk in het genitale gebied
- Met vocht gevulde blaren die later openbarsten en korsten vormen.
- Koorts en een ziek gevoel
- Gezwollen lymfeklieren
Als de ziekte voor het eerst uitbreekt, zijn de symptomen bijzonder pijnlijk. Verdere uitbraken zijn milder en gaan sneller over. Symptomen zoals gezwollen lymfeklieren en koorts treden meestal niet meer op.
Zijn er specifieke symptomen van herpes genitalis bij vrouwen?
Genitale herpes treft vooral de schaamlippen bij vrouwen. Het aangetaste gebied is rood en er vormen zich tranende blaasjes. De infectie kan zich ook verspreiden naar de vagina, vulva en baarmoederhals. Dit kan tintelingen veroorzaken tot in de heupen en benen.
Wat zijn de symptomen van herpes genitalis bij mannen?
Genitale herpes tast vooral de geslachtsorganen van mannen aan. Roodheid en blaasjes komen voor op de penis, het scrotum en de voorhuid. Ook de anus kan worden aangetast. Pijn en tintelingen kunnen uitstralen naar de dijen.
Wat is de oorzaak van herpes genitalis?
Genitale herpes wordt veroorzaakt door infectie met herpes simplex virussen. HS-virussen van het type 1 zijn meestal verantwoordelijk voor een koortslip. Herpes genitalis daarentegen wordt veroorzaakt door HS virussen type 2. Het kan echter ook voorkomen dat herpes genitalis wordt veroorzaakt door het virus type 1.
Hoe vindt overdracht plaats bij herpes genitalis?
Herpesvirussen worden overgedragen door huidcontact, vooral via de slijmvliezen. De meest voorkomende besmettingsroute is daarom onbeschermde seksuele gemeenschap. Het vocht in de blaasjes is bijzonder besmettelijk. Daarom is het risico op infectie vooral hoog in de acute fase. Besmetting kan ook plaatsvinden via gedeelde seksuele speeltjes.
Kan herpes genitalis ook worden overgedragen via andere seksuele contacten?
De virussen kunnen ook het mondslijmvlies infecteren en dan een koortslip veroorzaken. Overdracht via de handen van de mond naar de intieme zone is ook mogelijk. Besmetting kan dus ook plaatsvinden tijdens orale seks. Dit geldt ook voor anale geslachtsgemeenschap.
Is herpes genitalis besmettelijk, zelfs zonder symptomen?
Het grootste risico op infectie komt van het vocht in de blaren. Zodra de korst zich op de blaren heeft gevormd, wordt het risico op infectie kleiner. Nadat de symptomen volledig zijn genezen, is er nog steeds een restrisico dat gezonde partners besmet raken tijdens seks. Getroffen personen zijn zich vaak niet bewust van hun infectie omdat de ziekte nog niet is uitgebroken. Overdracht kan dus ook onbewust plaatsvinden.
Kan ik herpes genitalis krijgen zonder seksueel contact?
Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat het virus tot 48 uur kan overleven in de lucht met voldoende vochtigheid. Vooral handdoeken, maar ook ondergoed of beddenlakens, bieden goede overlevingskansen voor het herpes simplex virus.
Waardoor breekt de ziekte uit?
Veel mensen merken niets van de infectie met herpesvirussen omdat de ziekte niet uitbreekt. Veel voorkomende oorzaken voor een uitbraak van de ziekte zijn:
- hormonale veranderingen
- Psychische stress
- Koorts en infecties
- een verzwakt immuunsysteem
Wat zijn de problemen met herpes genitalis tijdens de zwangerschap?
Er kunnen drie verschillende situaties worden onderscheiden in het geval van herpes genitalis tijdens de zwangerschap.
- Infectie dateert van lang geleden en eerste uitbraak van de ziekte vóór de zwangerschap: Als er al een infectie bestaat en de ziekte meerdere keren is uitgebroken, hebben zich in het lichaam van de moeder antistoffen gevormd. Deze worden ook doorgegeven aan het ongeboren embryo. Dit beschermt ook de baby en lokale antivirale middelen zijn voldoende om de ziekte te behandelen. Slechts ongeveer 5% van de baby's raakt besmet in de baarmoeder.
- Ziekte-uitbraak kort voor de geboorte: Een acute ziekte waarbij het geboortekanaal betrokken is, kan problematisch zijn. Ondanks antilichamen kan de pasgeborene gemakkelijk besmet raken. In dit geval komen de virussen via de ogen, de mond en de huid in het bloed van de pasgeborene terecht. Het resultaat kan een gevaarlijke infectie in de hersenen zijn. In dit geval krijgt de aanstaande moeder een infuusbehandeling met een virusremmend middel. In het geval van een acute uitbraak wordt ook de voorkeur gegeven aan een keizersnede.
- Besmetting kort voor of tijdens de zwangerschap: In dit geval zijn er nog niet voldoende antilichamen gevormd. De kans op infectie voor de baby bij de geboorte is erg groot. Daarom worden ook in dit geval virusremmende medicijnen gebruikt of wordt een keizersnede overwogen.
Wat is de behandeling voor herpes genitalis?
Herpes genitalis is niet te genezen. Na besmetting blijft het virus in het lichaam. De behandeling van herpes genitalis beperkt zich tot het indammen van het virus en het behandelen van de symptomen.
Hoe wordt herpes genitalis behandeld?
Herpes genitalis wordt behandeld met antivirale middelen. Deze antivirale middelen voorkomen dat de virussen zich vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de infectie beteugeld en nemen de symptomen af. De precieze behandeling hangt af van de ernst van de uitbraak.
Welke medicijnen helpen bij herpes genitalis?
Omdat de eerste uitbraak van herpes genitalis bijzonder ernstig is, moet de behandeling zo snel mogelijk worden gestart. In het geval van uitgesproken pijnlijke symptomen worden tabletten aanbevolen door de arts. De volgende antistatica worden gebruikt bij herpes genitalis:
- Aciclovir
- Penciclovir
- Famciclovir
- Valaciclovir
De genoemde antivirale middelen zijn op recept verkrijgbaar als tabletten.
Zijn er receptvrije antivirale geneesmiddelen tegen herpes genitalis?
Voor slechts enkele kleine blaasjes zijn plaatselijk aangebrachte zalven vaak voldoende. Deze bevatten bij voorkeur het actieve ingrediënt aciclovir. Als deze zalven bij de eerste tekenen worden gebruikt, zijn ze zeer effectief. Om hygiënische redenen mag de zalf niet met de vingers worden aangebracht. Wattenstaafjes of cosmetische spatels zijn het beste. In dit geval wordt het gebruik van wegwerpproducten aanbevolen. Als alternatief mogen herbruikbare spatels slechts aan één kant worden aangeraakt en vervolgens grondig worden gedesinfecteerd.
Welke arts is de juiste contactpersoon voor herpes genitalis?
Over het algemeen kunnen huisartsen of urologen het eerste aanspreekpunt zijn. Vrouwen kiezen als specialist voor de gynaecoloog en mannen voor de androloog.
Welke huismiddeltjes helpen bij herpes genitalis?
Verschillende huismiddeltjes kunnen de symptomen verlichten en de algemene conditie verbeteren.
- Citroen en citroenmelisse: De werkzame stoffen die ze bevatten voorkomen dat de virussen de lichaamscellen binnendringen. Hoe lager het aantal geïnfecteerde cellen, hoe beter de algemene conditie van de getroffen persoon. Citroenzuur wordt bij voorkeur verdund gebruikt als zitbad of als kompres.
- Zink: Zinkoxide werkt tegen ziektekiemen in ontstekingen en bevordert zo de wondgenezing. Het actieve ingrediënt bindt vocht. Hierdoor wordt het weefsel niet extra verzacht en kunnen ziekteverwekkers de huidbarrière minder goed overwinnen. Zinkoxide wordt als een zalf aangebracht op de aangetaste gebieden. Hiervoor zijn wattenstaafjes of spatels geschikt. De spatel moet na de behandeling grondig worden gereinigd.
- [Toverhazelaar](): De [toverhazelaar]() bevat tannines in veel delen van de plant. Deze hebben een adstringerende werking en trekken zo de huid samen. Het resulterende stevigere slijmvlies vormt een sterkere barrière tegen ziekteverwekkers. Tegelijkertijd hebben tannines een ontstekingsremmend effect en verlichten ze jeuk en een branderig gevoel. Toverhazelaar kan als zalf direct met wattenstaafjes worden aangebracht. Daarnaast verlichten zitbaden of kompressen de symptomen en ondersteunen ze het genezingsproces.
Huismiddeltjes zoals tandpasta en honing worden vaak aanbevolen tegen herpes genitalis. Deze stoffen sluiten het oppervlak af of voorkomen genezing door toevoegingen.
Kan herpes genitalis ook vanzelf genezen?
Genitale herpes kan ook vanzelf verdwijnen. De eerste uitbraak kan echter ernstige ongemakken en complicaties veroorzaken, zoals [vaginale schimmel](), blaaszwakte en, heel zelden, hersenontsteking. Daarom moet een bezoek aan een arts en een behandeling met medicijnen worden overwogen.
Hoe lang duurt het om te genezen van herpes genitalis?
De duur van de symptomen hangt af van veel factoren. Bij de eerste uitbraak kan een periode van 20 dagen zonder medicatie worden verwacht. Bij volgende gelegenheden wordt meestal een milder verloop waargenomen, dat binnen 10 dagen geneest. Antivirale middelen verkorten de acute fasen meestal met 2 tot 4 dagen.
Wat gebeurt er na de behandeling van herpes gentialis?
Na een succesvolle bestrijding van de ziektesymptomen trekt het herpesvirus zich terug in de zogenaamde ganglia, een gebied van het zenuwstelsel. De virussen zijn niet langer actief. Tegelijkertijd kunnen ze echter niet worden bestreden door de lichaamseigen afweerstoffen. In het beste geval blijven ze daar de rest van hun leven inactief. Het virus kan echter niet volledig worden geëlimineerd.
Kan herpes genitalis terugkeren?
Omdat de virussen levenslang in het lichaam blijven, kan de ziekte op elk moment weer de kop opsteken. Vooral stress en een zwak immuunsysteem kunnen ervoor zorgen dat de inactieve virussen weer actief worden. Als acute fases in kortere perioden terugkomen, moet in elk geval een arts worden geraadpleegd. Hij of zij zal nagaan wat de oorzaak is van de frequente uitbraken van de ziekte. Tegelijkertijd kan de arts de mogelijkheden onderzoeken van een langdurige therapie om de kans op nieuwe uitbraken te verkleinen.
Hoe kan ik herpes genitalis voorkomen?
Bij de preventie van herpes genitalis gaat het erom besmetting te voorkomen. Maar omdat terugkerende uitbraken van de ziekte erg onaangenaam en vervelend zijn, moeten er ook preventieve maatregelen tegen worden genomen.
Hoe kan besmetting met herpes genitalis worden voorkomen?
Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening. Daarom moet anticonceptie altijd worden gebruikt met een condoom, een vrouwencondoom of likdoekjes. Dit geldt niet alleen tijdens een acute fase. De virussen kunnen ook in inactieve toestand worden overgedragen. Bij een acute uitbraak is het vocht in de blaasjes zeer besmettelijk. Zodra de eerste symptomen verschijnen, moet seksuele gemeenschap volledig worden vermeden.
Hoe voorkom je een nieuwe uitbraak
Ondanks het mildere verloop van verdere acute uitbraken, is een herhaald optreden zeer onaangenaam en stressvol. Om dit te vermijden, moeten de risicofactoren worden vermeden. Niet alle risicofactoren, zoals hormonale schommelingen door de menstruatiecyclus, kunnen worden vermeden. Maar een gezonde levensstijl met minder stress kan de acute fases verminderen.
- Stress als een van de hoofdoorzaken kan worden verminderd door ontspanningstherapieën zoals yoga of autogene training.
- Voor behandelingen waarbij de aangetaste zenuwknopen geïrriteerd kunnen raken, moet een gesprek plaatsvinden met bijvoorbeeld de tandarts.
- Het immuunsysteem kan worden versterkt door een vitaminerijk dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.
Hoe kan ik toch infectie voorkomen?
Op vochtige stof zoals handdoeken kunnen de virussen tot twee dagen overleven. Dit geldt ook voor wasgoed tot 40°C. Daarom moet textiel van getroffen personen gewassen worden op minstens 60°C of met een hygiënische spoeling. De virussen worden dan op betrouwbare wijze gedood door een daaropvolgende droogcyclus. Dit is vooral nodig in een meerpersoonshuishouden met één geïnfecteerde persoon.