Littekens kunnen om verschillende redenen ontstaan, of het nu gaat om ongelukken, chirurgische ingrepen of huidziekten. Ze kunnen zowel fysiek als emotioneel storend zijn en het gevoel van eigenwaarde aantasten. Er zijn verschillende behandelingsopties die het uiterlijk van littekens kunnen verbeteren.
Wat is een litteken?
Een litteken is het zichtbare teken van een wondgenezing in de huid als gevolg van een verwonding. Wanneer de huid of het weefsel van het lichaam gewond raakt, begint het lichaam het beschadigde gebied onmiddellijk te herstellen. Na verloop van tijd vormen zich nieuwe cellen en nieuw weefsel op de plaats van de verwonding, wat een litteken wordt genoemd. Littekens helpen de wond te sluiten en beschermen de huid.
Welke symptomen kunnen littekens vertonen?
Veel verwondingen genezen zonder problemen en na genezing zijn littekens nauwelijks zichtbaar. Bij grotere verwondingen kunnen er echter littekens ontstaan die verschillende klachten vertonen:
- Cosmetische aantasting, indien op zichtbare plekken van het lichaam.
- Verharding of verdikking van de huid op de plaats van het litteken
- Verkleuring van de huid, zoals roodheid of donkerder worden
- Jeuk of een branderig gevoel op de plaats van het litteken
- Gevoeligheid of pijn bij aanraking of beweging
- Gevoelloosheid in het littekengebied en de omliggende gebieden
- Beperkingen in mobiliteit of functie van delen van het lichaam die door het litteken zijn aangetast
- Langdurige weersgevoeligheid met een branderig gevoel, jeuk of trekken aan het litteken bij weersveranderingen
Wat is de oorzaak van littekens?
De oorzaak van littekens is meestal een verwonding of trauma die de huid of het weefsel van het lichaam heeft beschadigd. Dit kan een snijwond, een diepe schram, een brandwond, een chirurgische ingreep of een ander soort letsel zijn. Wanneer zo'n verwonding optreedt, zet het lichaam een genezingsreactie in gang om het beschadigde weefsel te herstellen en regenereren. Veel voorkomende oorzaken van littekens zijn:
- Littekens van chirurgische ingrepen
- Verwondingen door ongevallen
- Huidziekten zoals acne
- Littekens van brandwonden
- Piercings en tatoeages
- Krabben of ontsteken van kleine wondjes
Wat is het genezingsproces voor littekens?
Wanneer de huid of het weefsel van het lichaam gewond raakt, zet het lichaam een genezingsreactie in gang om het beschadigde weefsel te herstellen en regenereren. In de eerste dagen en weken na de verwonding produceren speciale lichaamscellen, fibroblasten genaamd, collageen en andere eiwitten. Hierdoor sluit de wond zich met nieuwe cellen. Littekens kunnen variëren in kleur, textuur en grootte en zijn vaak dikker en minder flexibel dan normaal huidweefsel. Zichtbare huidveranderingen van het nieuwe weefsel treden op wanneer diepere huidlagen gewond raken.
Wat zijn de speciale kenmerken van littekenweefsel?
Littekenweefsel is niet in staat om alle lagen van de huid volledig te herstellen. Tijdens het genezingsproces kan de opperhuid (de bovenste laag van de huid) vaak geheel of gedeeltelijk worden hersteld. Maar deze kan dunner zijn of een andere textuur hebben dan de omringende huid. De lederhuid, de middelste laag van de huid, kan ook worden aangetast door littekenvorming. Meestal is er een ongelijke verdeling van collageenvezels, wat kan leiden tot een zichtbaar litteken. In de onderhuid zijn littekens minder uitgesproken en minder zichtbaar dan in de bovenste lagen. Littekenweefsel bevat geen zweet- of talgklieren en ook geen pigmentatie.
Wat zijn de verschillende soorten littekens?
Er zijn vier soorten littekens, die worden ingedeeld op basis van hun uiterlijk of genezingsproces:
- Gezonde littekens: Een gezond litteken doorloopt een natuurlijk genezingsproces. Hierdoor vervaagt het na verloop van tijd en wordt het onopvallend. Het wondgebied is niet pijnlijk na genezing en vertoont geen roodheid, zwelling of andere tekenen van ontsteking.
- Hypertrofische littekens: Bij deze vorm heeft zich te veel littekenweefsel gevormd. Hypertrofische littekens vormen verhogingen en verdikkingen die zich beperken tot het oorspronkelijke wondgebied. Deze vorm van littekenvorming jeukt vaak en komt meestal voor bij brandwonden en op gewrichten.
- Keloïde littekens: Keloïden vormen ook verhogingen en verdikkingen, zelfs voorbij het eigenlijke wondgebied. De littekens kunnen rood zijn, jeuken of pijnlijk en gevoelig zijn voor druk. Na lange tijd kunnen er nog groeisels te zien zijn.
- Atrofische littekens: Het lichaam heeft te weinig littekenweefsel aangemaakt, waardoor het litteken niet volledig opgevuld is. Hierdoor ontstaat een inkeping of depressie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij acne of brandwonden.
- Contracturen: Littekencontracturen kunnen worden veroorzaakt door het krimpen van littekenweefsel. Dit zorgt ervoor dat het omliggende weefsel samentrekt. Als gevolg hiervan kan de mobiliteit en functie van het aangetaste lichaamsdeel beperkt zijn. Veel voorkomende oorzaken van littekencontracturen zijn brandwonden, snijwonden, wonden, piercings en operaties.
Waardoor gaan littekens jeuken?
Het litteken jeukt, wat een goed teken is voor genezing. Er moeten verschillende weefselcellen worden gevormd om de nieuwe structuur van de huid op te bouwen. De vorming van de huidlagen wordt gestuurd door boodschapperstoffen, waaronder histamine. Dit weefselhormoon zorgt ervoor dat de huid gaat jeuken. Als de jeuk bijzonder hevig is of gepaard gaat met pijn, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Hij of zij kan mogelijke bijwerkingen veroorzaakt door infecties uitsluiten of behandelen.
Waarom jeuken oude littekens?
Mensen hebben het vaak over weergevoeligheid bij littekens. Jeuk en lichte pijn kunnen ook optreden bij oude littekens na vele jaren. Patiënten merken dit vaak als het weer verandert, vooral bij regen of kou. Dit effect is echter zeer individueel. De precieze oorzaak is nog niet opgehelderd. Men vermoedt echter dat veranderde zenuwbanen of collageenvezels de oorzaak zijn.
Hoe worden littekens behandeld?
De behandeling van littekens is sterk afhankelijk van de oorzaak, de grootte en het verloop. Vooral met goede en tijdige wondverzorging zijn er goede vooruitzichten voor vlakke, lichte littekens.
Hoe kan ik een vers litteken behandelen?
De eerste verzorging van de littekens wordt gedaan door de behandelend arts of een dermatoloog. Zodra het litteken is gesloten of de hechtingen zijn verwijderd, moeten de patiënten de nazorg op zich nemen. Dit omvat:
- Vochtinbrengers: speciale vochtinbrengende crème of littekencrème helpt om de huid rond het litteken soepel te houden en het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Crèmes met siliconen houden het vocht goed vast.
- Massage: een zachte massage met de vingers of een massageroller bevordert de doorbloeding van het littekenweefsel. Dit breekt collageen af en verzacht het weefsel.
- Niet krabben: Zelfs als het verse litteken jeukt, moet krabben worden vermeden.
- Vermijd water: Langdurig baden of douchen en overmatig vocht rond de wond kunnen ervoor zorgen dat het weefsel zachter wordt. Dit kan het risico op infectie verhogen.
- UV-bescherming: Een nieuw litteken is gevoelig en kan beschadigd raken door blootstelling aan de zon. Het is het beste om het litteken te bedekken of veel zonnebrandcrème aan te brengen.
- Comfortabele kleding: Strakke kleding of andere voorwerpen die druk of wrijving op het litteken kunnen uitoefenen, moeten worden vermeden. Deze druk kan de groei van littekenweefsel beïnvloeden.
Als er individuele problemen of vragen zijn over de behandeling van littekens, moet de behandelend arts of een dermatoloog worden geraadpleegd. Zij kunnen helpen bij het bepalen van de beste zorg voor uw specifieke litteken.
Hoe worden slecht genezen littekens verwijderd?
Er zijn verschillende methoden om littekens te verwijderen. Welke methode wordt gebruikt hangt af van het type en de omvang van het litteken. Voor milde veranderingen kunnen eenvoudige methoden zoals peelings helpen. Voor ernstigere afwijkingen zijn de volgende methoden gebruikelijk:
- Chirurgische verwijdering: bij deze methode wordt het litteken chirurgisch verwijderd en wordt de huid op de plek van het litteken opnieuw gehecht. Dit kan nodig zijn voor diepere littekens die het omliggende weefsel aantasten of de functie van het aangetaste gebied beperken.
- Laserlittekens: Laserbehandelingen helpen door littekenweefsel te verwijderen of de collageenproductie te stimuleren. Dit kan helpen om het uiterlijk van het litteken te verbeteren en het minder zichtbaar te maken.
- Steroïde injecties: Steroïde injecties kunnen helpen bij de behandeling van hypertrofische en keloïde littekens. Door steroïden in het litteken te injecteren, kunnen zwelling en ontsteking worden verminderd en kan het littekenweefsel zachter en platter worden.
- Dermabrasie: Dermabrasie verwijdert de oppervlakkige laag van de huid om het litteken gladder te maken en het uiterlijk te verbeteren.
Wat helpt bij acnelittekens?
Veel mensen vinden littekens in het gezicht, zoals littekens veroorzaakt door puistjes, bijzonder storend. Dit is meestal de atrofische vorm, die naar binnen gezonken delen van de huid laat zien. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die afhankelijk van de ernst worden toegepast. Voor milde puistlittekens in het gezicht kunnen chemische peelings, fruitzuurpeelings of microdermabrasie worden gebruikt om het huidoppervlak licht af te schuren. Bij grotere onregelmatigheden kunnen koudetherapie, injecties of lasertherapie worden gebruikt om de puistjeslittekens te verwijderen.
Hoe worden tatoeagelittekens verwijderd?
In de regel genezen tatoeagelittekens zonder verdere complicaties. Als de tatoeage echter te diep is of verwijderd moet worden, is een laserbehandeling geschikt. Deze vernietigt de pigmenten van de tatoeage en stimuleert de huidcellen om de tatoeage geleidelijk op te lossen. De procedure kan echter pijnlijk zijn en vereist meerdere sessies. Er is ook een risico op pijn, roodheid, zwelling of littekenvorming.
Hoe kunnen littekens van een borstverkleining worden behandeld?
Littekens van borstoperaties kunnen pijnlijk zijn voor vrouwen. Mastectomie is vaak bijzonder ingrijpend, wanneer grote delen of de hele borst moeten worden verwijderd. Bij deze operatie worden complicaties met het litteken vermeden door de juiste incisie te maken. Littekens in het borstgebied genezen beter dan in andere delen van het lichaam. Bovendien zal de latere verzorging van de wond door de arts en later door de patiënt zelf in de meeste gevallen de vorming van depressies of induraties voorkomen. Als er toch problemen met het litteken ontstaan, moet een arts worden geraadpleegd.
Welke littekens kunnen worden behandeld met lasers?
Verzonken (atrofisch) of uitpuilend (hypertrofisch) littekenweefsel kan worden gecorrigeerd met een laser. De Erbium YAG laser wordt het meest gebruikt. Hierbij worden korte pulsen laserlicht naar het litteken gestuurd. Dit leidt tot verhitting en vervolgens vernietiging van het oppervlakkige littekenweefsel. Hierdoor wordt het litteken al na één behandeling veel gladder. Lasertherapie kan worden gebruikt voor acne, striae en chirurgische littekens zoals bij een keizersnede. Behandeling met de laser kan pijn en bewegingsbeperkingen bij brandwondlittekens aanzienlijk verminderen.
Wat helpt tegen de jeuk van littekens?
Toverhazelaar, ook wel bekend als toverhazelaar, kan helpen tegen jeuk. Toverhazelaar-extracten bevatten samentrekkende stoffen en looistoffen die de wonden samen trekken. Dit vermindert de jeuk. Daarnaast bevatten tannines en flavonoïden, met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die de genezing bevorderen en ontstekingen verminderen. Toverhazelaar verhoogt het vochtgehalte van de huid aanzienlijk en voorkomt dat het litteken uitdroogt. Breng koele kompressen met toverhazelaarextract of wondcrèmes aan.
Welke huismiddeltjes helpen bij littekens?
Naast toverhazelaar zijn er nog andere huismiddeltjes die de verzorging en genezing van littekens kunnen ondersteunen. Deze mogen echter alleen worden gebruikt op gesloten littekens zonder afscheiding. Bijzonder effectief zijn:
- Koelen: Het aanbrengen van een koud kompres of ijspack op het getroffen gebied kan helpen bij het verlichten van jeuk en pijn.
- Calendulazalf: Calendula bevat een aantal helende stoffen zoals triterpeensaponinen en essentiële olie. Deze kalmeren de huid en ondersteunen het genezingsproces.
- Kamille: Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de genezing van de huid. Een aftreksel van kamillethee wordt als kompres op het getroffen gebied aangebracht.
- Oliën: oliën in het litteken masseren kan helpen om de huid te kalmeren en jeuk te verlichten. Olijfolie of kokosolie zijn hiervoor geschikt.
Als je huismiddeltjes gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed worden verdragen en geen allergische reacties veroorzaken.