Een pijnlijk achterwerk of puistjes komen vaak voor bij baby's en peuters die luiers dragen. Twee derde van alle kinderen in de luierleeftijd heeft in deze periode minstens één keer last van luierdermatitis. Voor ouders rijst dan de vraag wat snel helpt bij luierdermatitis.
Hoe herken ik luieruitslag?
De symptomen van luierdermatitis zijn uiteenlopend. Pijnlijke billetjes doen de kinderen pijn en dat zie je terug in hun gedrag. Daarom zijn ze vaak zeurderig, bewegen ze niet graag en slapen ze slecht. Zere billetjes komen vaak voor bij peuters als ze verschoond worden:
- Uitgestrekte roodheid
- Gezwollen en pijnlijke plekken op de billen
- Roodheid en open plekken in het anale of genitale gebied
- Puisten en puistjes die kunnen gaan sijpelen
- Pijn en jeuk
- Branden tijdens het plassen en de stoelgang
- Ringvormige, witte en schilferige plekken op de huid
- Duidelijke geur van ammoniak
Alle symptomen treden niet altijd tegelijkertijd op. De vorming van schilfers en tranende plekken verschijnt meestal pas in de loop van de ziekte. In het geval van luierdermatitis wijst dit op een schimmel, de zogenaamde luierlijster.
Wat zijn de oorzaken van servetdermatitis?
Er zijn veel oorzaken voor het uitbreken van luierdermatitis. Veel ouders vermoeden dat er een intolerantie voor luiers of luiereczeem aan ten grondslag ligt. Dit komt echter slechts in zeldzame gevallen voor.
Wat veroorzaakt luierdermatitis?
Luieruitslag is erg ongemakkelijk voor de baby's die er last van hebben, dus het is handig om de oorzaak te vinden en het te stoppen. Deze symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is voornamelijk het te vaak verschonen van luiers. Uit de urine wordt schadelijke ammoniak geproduceerd, waardoor de huid zacht wordt. Wrijving, schimmels of bacteriën zorgen ervoor dat de gevoelige huid pijnlijk wordt. De volgende problemen bevorderen de ontwikkeling van luierdermatitis:
- Diarree
- Onvoldoende reinigen of drogen van de billetjes
- Te veel reinigen met agressieve wasmiddelen
- Gebruik van natte doekjes
- Zuur of gekruid voedsel
- Verkoudheid of doorkomende tandjes
Wat is de behandeling voor servetdermatitis?
Een pijnlijke onderkant bij baby's of jonge kinderen moet onmiddellijk worden behandeld voordat de aandoening zich verder verspreidt. Luierdermatitis gaat bij baby's gepaard met jeuk en pijn, waarvan kinderen snel verlost moeten worden. De belangrijkste maatregelen zijn gericht op het goed laten drogen van de huid. Dit wordt gedaan door:
- Luiers snel verschonen na de stoelgang.
- Dep de billen en de huidplooien voorzichtig droog.
- Gebruik geen natte doekjes of olie
- Laat lucht en licht toe op de huid van de billetjes.
- Gebruik ademende luiers
- Gebruik een zijden inlegger in de luier
Welke producten kunnen worden gebruikt om luierdermatitis te behandelen?
Bij luierdermatitis kan zalf op basis van dexpanthenol bijdragen aan wondgenezing. Het actieve ingrediënt bevordert de vorming van nieuwe huidcellen. Een beproefd middel voor de behandeling van luierdermatitis is zinkzalf. Dit product beschermt de huid tegen vocht en versnelt de genezing. Voor veel pijnlijke plekken wordt het gebruik van cortisonenzalf aanbevolen. Dit mag echter niet zonder overleg met een arts worden gebruikt bij baby's en jonge kinderen.
Welke huismiddeltjes helpen bij luieruitslag?
Voor luierdermatitis kunnen huismiddeltjes het ongemak verlichten en de genezing ondersteunen. Klassieke producten die worden gebruikt voor verwondingen hebben bewezen effectief te zijn. Geschikte huismiddeltjes voor het genezen van luierdermatitis zijn:
- Helende wol absorbeert vocht en verzorgt de geïrriteerde en gestreste huid door lanoline.
- Tannines uit zwarte thee verzachten jeuk en werken tegen ontstekingen.
- [Toverhazelaarwater]() is effectief tegen ontstekingen en vermindert huidirritatie en roodheid. Gebruik een product zonder alcohol, anders kan het hydrolaat verbranden bij het aanbrengen.
- Kamillethee remt ontstekingen en bevordert wondgenezing
Moet ik met mijn kind naar de dokter voor luieruitslag?
Als de huid over een groter gebied opvallend en onverklaarbaar verandert, moet een kinderarts worden geraadpleegd. Dit geldt ook voor ernstige of langdurige ontstekingen. Als een besmetting met schimmels of bacteriën wordt vermoed, moet de nodige medicatie worden voorgeschreven door een arts.
Hoe kan ik luieruitslag voorkomen?
Zere billetjes kunnen worden voorkomen met de juiste verzorging van de babyhuid. Gerichte maatregelen zoals:
- Regelmatig luiers verschonen: baby's moeten uiterlijk na twee uur een schone luier krijgen. Voor peuters moet dit interval worden verhoogd naar drie tot vier uur.
- Kinderen luiers geven na de stoelgang: Kinderen hebben een schone luier nodig na een stoelgang. Dit geldt ook als het kind net een schone luier heeft gekregen.
- Droog de huid: Droog de huid na het wassen goed af met een handdoek. Ook de huidplooien moeten worden verzorgd.
- Gebruik geen natte doekjes om te reinigen: in plaats van natte doekjes moeten washandjes of watten worden gebruikt. De billen van luierende kinderen worden alleen schoongemaakt met zuiver water of olie in plaats van zeep.
- Vroegtijdige behandeling: Als de huid een beetje rood is, moet worden voorkomen dat het erger wordt. Producten die looistoffen bevatten, zoals zwarte thee of hamamelisextract, kunnen worden gebruikt om te reinigen. Daarna worden de rode plekken beschermd tegen vocht met een zinkzalf.
- Lucht en licht: Als baby's en peuters regelmatig met blote billetjes rondlopen, drogen ook de onderste huidlagen uit. Dit kun je het beste doen als de baby net een stoelgang heeft gehad en de billetjes zijn schoongemaakt.
In de zomer is het gemakkelijk om baby's zonder luier te laten schoppen of kruipen voor een verschoning. Een doek van molton of een oude handdoek beschermt het kruipdekentje. In de winter kan een kind het snel koud krijgen zonder luier en kleertjes. Een maillot met een gat aan de onderkant verwarmt de beentjes, maar zorgt ervoor dat er lucht bij de billetjes kan.