Bij een abces of perianaal abces verzamelt zich purulent vocht in een weefselholte. In het anale gebied kan een abces leiden tot hevige pijn. Afhankelijk van de grootte van het anale abces kan de juiste behandeling het ongemak snel verminderen en ook je eigen ongemak verlichten.
Symptomen anaal abces
Een anaal abces veroorzaakt niet alleen pijn, maar is ook voelbaar in de algemene gezondheidstoestand. De typische symptomen kunnen in ernst variëren, afhankelijk van de grootte en de locatie van het abces in het anale gebied:
- matig tot ernstig ongemak bij bewegen en zitten
- plaatselijke zwelling en roodheid van de omliggende huid
- hevige pijn tijdens het poepen
- Algehele malaise tot koorts en koude rillingen
Wie kan een anaal abces krijgen?
Mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar vormen de meerderheid van de patiënten. Anaal abces komt echter aanzienlijk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Anaal abces oorzaken
Een anaal abces ontstaat meestal door ontsteking van de zogenaamde geurklieren, die zich in het slijmvlies van het anale kanaal bevinden. Als ziektekiemen uit de darm in de klieren terechtkomen, raken ze ontstoken. Door de ontsteking zwelt het omringende weefsel op en omsluit zo de ophoping van pus. Het anale abces is overwegend hard en gezwollen. De pijn wordt veroorzaakt door druk op het ontstoken gebied.
Behandeling van anaal abces
De beste oplossing om een anaal abces te genezen hangt af van de grootte. Vooral grotere en grote abcessen veroorzaken hevige pijn, dus worden patiënten op korte termijn geopereerd.
Welke arts is verantwoordelijk voor een anaal abces?
In het geval van een anaal abces is de proctoloog als specialist voor rectale aandoeningen de juiste contactpersoon. Voor kleinere abcessen kan ook de huisarts worden geraadpleegd.
Hoe wordt een anaal abces behandeld?
Om de patiënt snel verlichting te bieden, is het openen van het abces vaak de beste optie. Over het algemeen worden de volgende behandelingsprocedures uitgevoerd:
- Kleinere anale abcessen: Met een zogenaamde tractiecrème wordt geprobeerd om de purulente vloeistof uit de holte te trekken. Deze crèmes bevatten teerproducten en worden meerdere keren per dag plaatselijk aangebracht.
- Middelgrote anale abcessen: Steriele canules worden gebruikt om het abces iets te openen tijdens een punctie. Hierdoor kan de purulente vloeistof weglopen en wordt het abces kleiner. Druk en pijn worden verlicht.
- Grote anale abcessen: In deze gevallen wordt een operatie noodzakelijk. Tijdens deze behandeling wordt de weefselholte over een groter gebied geopend. Hierdoor kan de pus goed weglopen, waardoor het abces krimpt.
Patiënten mogen in geen geval proberen de wond zelf te openen of uit te knijpen. Als ziektekiemen bij het openen van de wond ongecontroleerd in het omringende weefsel terechtkomen, worden ze in het lichaam verspreid. Hierdoor kan bloedvergiftiging of pusophoping in andere delen van het lichaam levensbedreigend worden.
Wat gebeurt er tijdens een anaal abces?
Een anale abcesoperatie vindt plaats onder gedeeltelijke of algehele narcose. De arts snijdt een lange opening in het abces. De afscheiding wordt via een drain door de opening naar buiten afgevoerd. Daarna wordt ontstoken weefsel verwijderd en wordt de abcesholte gereinigd. De drainage en reiniging voorkomen dat de ziekteverwekkers uit het abces een bacteriële ontsteking in de omliggende gebieden veroorzaken. Na de operatie wordt het abces niet gesloten met een hechting om te voorkomen dat de ziektekiemen zich opnieuw insluiten en er dus een nieuw anaal abces ontstaat.
Wat is de wondbehandeling na een anaal abces operatie?
Na de operatie is goede wondverzorging cruciaal. Eerst wordt de wond afgedekt met een kompres of kompres. De wond moet minstens drie keer per dag worden gewassen en bovendien na elke stoelgang. Hiervoor wordt bij voorkeur een podouche met gefilterd water gebruikt. Een bidet is echter ook geschikt. Een dagelijkse verschoning van de wondbedekking door de arts of de patiënt is verplicht. Lichte pijnstillers kunnen worden genomen om de pijn te verlichten.
Hoe kan ik genezing ondersteunen na een anaal abces?
De genezing van een anaal abces na een punctie of operatie kan sterk worden ondersteund door de patiënt. Regelmatige zitbaden met warm water of geschikte huismiddeltjes helpen om te ontspannen en de pijn te verlichten. Het dieet moet bewust worden veranderd naar producten die een zachte stoelgang bevorderen. Psylliumschillen kunnen ook worden gebruikt als zwelmiddel. Vlees en voedingsvezels moeten worden vermeden. Overmatige hygiëne met intieme sprays of sterk reinigende lotions zou de genezing van de wond schaden.
Welke huismiddeltjes helpen bij een anaal abces?
Huismiddeltjes alleen kunnen een anaal abces niet genezen. Ze zijn heel goed voor behandeling na een punctie of operatie. Kamille en [toverhazelaar]() kunnen worden gebruikt als zitbad of als kompres. Hun ontstekingsremmende en helende eigenschappen verminderen infecties en verlichten de pijn.
Kan een anaal abces vanzelf genezen?
Soms gaat het abces vanzelf open. In dat geval komt er purulent vocht uit de wond, wat ernstige [jeuk]() en huidirritatie veroorzaakt in het anale gebied. Daarom moeten de huid en de wond grondig worden gereinigd met water. Gebruik vervolgens zitbaden en kompressen om de drainage van de afscheiding en de genezing van de wond te bevorderen. Als het abces zich onmiddellijk weer sluit, kan tractiezalf worden gebruikt.
Hoe lang duurt de genezing na de operatie?
De genezing van de wond is afhankelijk van de wondverzorging en de grootte van het abces. Na zes tot acht weken is de wond echter grotendeels gezwollen. Het kan enkele weken tot maanden duren tot de uiteindelijke genezing.
Hoe wordt de diagnose anaal abces gesteld?
Een arts kan een anaal abces vaak vaststellen door lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kan echter een beeldvormend onderzoek nodig zijn, zoals een echografie of een computertomografie (CT)-scan.
Hoe ziet een anaal abces eruit?
Een anaal abces kan verschijnen als een pijnlijke, gezwollen massa in de buurt van de anus. De huid rond het abces kan rood en warm zijn en het abces kan soms pus afscheiden.
Kun je een anaal abces voorkomen?
Er is geen absolute garantie om een anaal abces te voorkomen, maar een goede hygiëne kan het risico verkleinen. Mensen met een verhoogd risico, zoals diabetici of mensen met een verzwakt immuunsysteem, moeten hun gezondheid goed in de gaten houden en vroegtijdig een arts raadplegen als ze symptomen opmerken.
Hoe lang duurt het om te herstellen van een abcesdrainage?
De hersteltijd varieert afhankelijk van de grootte en locatie van het abces en de algemene gezondheid van de patiënt. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat het abces volledig genezen is.
Kan een anaal abces terugkomen?
Ja, het is mogelijk dat een anaal abces terugkomt, vooral als de onderliggende oorzaak, zoals een chronische darmziekte of een fistel, niet wordt behandeld.
Wat is het verschil tussen een abces en een fistel?
Een abces is een holte gevuld met pus veroorzaakt door een infectie. Een fistel is een abnormaal kanaal of doorgang tussen twee organen of tussen een orgaan en het huidoppervlak. Een anaal abces kan leiden tot een anale fistel als er een kanaal naar de huid of anus wordt gecreëerd om de pus af te voeren.
Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ik moet vermijden als ik een anaal abces heb?
Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die je moet vermijden als je een anaal abces hebt. Een uitgebalanceerd, voedzaam dieet kan echter wel helpen om je immuunsysteem sterk te houden en de genezing te ondersteunen.
Hoe vaak komen anale abcessen voor?
Anale abcessen komen vaak voor. Ze kunnen mensen van elke leeftijd treffen, maar komen het meest voor bij jonge tot middelbare volwassenen.