Ringworm, medisch gezien Erythema infectiosum, is een virale infectieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus B19. Typisch voor ringworm is een opvallende uitslag die verschijnt in de vorm van rode ringen. De ziekte is een van de klassieke kinderziekten en wordt daarom ook wel de vijfde ziekte genoemd. Toch kunnen mensen van alle leeftijden last krijgen van ringworm.
Wat zijn de kenmerkende symptomen van ringworm bij kinderen?
Er kunnen verschillende symptomen optreden bij ringworm. Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen, vooral afhankelijk van de leeftijd van het kind en het individuele immuunsysteem. In sommige gevallen kan ringworm asymptomatisch zijn, wat betekent dat er geen duidelijke symptomen zijn. Kenmerkende symptomen zijn:
- Koorts en malaise
- Hoofdpijn en spierpijn
- Zwelling van de lymfeklieren
- Extensieve roodheid van de huid
Wat zijn de symptomen van ringworm bij volwassenen?
Volwassenen ervaren meestal dezelfde symptomen als kinderen. Het is bekend dat sommige getroffen personen meer last hebben van langdurige pijn in de ledematen. Bij volwassenen komt koorts minder vaak voor en de ziekte wordt minder vaak herkend dan bij kinderen door een asymptotisch verloop.
Wat is het verloop van een infectie met ringworm?
Na infectie is het eerste stadium van ringworm de zogenaamde prodromale fase. Deze wordt gekenmerkt door de niet-specifieke griepachtige symptomen. Deze fase duurt meestal twee tot vier dagen. Daarna volgen enkele dagen zonder symptomen. Pas na enkele dagen verschijnt de karakteristieke huiduitslag, het belangrijkste kenmerk van ringworm. De uitslag begint meestal in het gezicht, vooral op de wangen, en verspreidt zich dan over het lichaam.
Wat is het verloop van de uitslag bij ringworm?
Bij ringworm begint de uitslag met vlindervormige roodheid in het gezicht. De huid op de wangen en neus kan gezwollen of strak en jeukerig zijn. Vaak is er een bleke plek in het midden, waardoor de uitslag eruitziet als een "ringetje". De uitslag kan jeuken en in sommige gevallen licht pijnlijk zijn. De symptomen kunnen enkele dagen tot een week aanhouden en vervagen dan geleidelijk. Na zeven tot tien dagen zijn de huidveranderingen meestal verdwenen. Stress, blootstelling aan de zon, hitte of kou kunnen de uitslag de volgende dagen duidelijker zichtbaar maken. Sommige patiënten hebben geen of slechts een zeer vage roodheid, wat de diagnose vaak bemoeilijkt.
Veroorzaakt ringworm jeuk op de huid?
De jeuk van ringworm is heel individueel. Sommige mensen voelen geen of slechts een lichte jeuk. Wanneer de uitslag wegtrekt, kan de huid droog en schilferig zijn. Dit leidt bij veel patiënten tot een trekkerig gevoel en aanzienlijke jeuk op de aangetaste plekken.
Is ringworm besmettelijk?
Besmetting met ringworm vindt voornamelijk plaats via druppelinfectie van persoon tot persoon. Het parvovirus B19 wordt door een besmet persoon in de lucht gebracht door hoesten, niezen of nauw contact met speekseldruppeltjes. Als een gezond persoon deze besmettelijke druppeltjes inademt of opneemt door het aanraken van het slijmvlies van de mond of neus, kan het virus worden overgedragen. Het risico op besmetting van andere mensen is het grootst in de dagen voordat de uitslag verschijnt. Omdat de ziekte vaak pas na de besmettelijke fase wordt herkend, komt ringworm vaker voor.
Wat is de incubatietijd voor ringworm?
In het geval van ringworm verstrijken er zeven tot 14 dagen tussen de besmetting en het verschijnen van de eerste symptomen. De huiduitslag is zichtbaar na ongeveer twee tot drie weken.
Hoe lang moet een kind met ringworm thuisblijven?
Zodra de uitslag verschijnt, zijn de getroffen kinderen niet langer besmettelijk. Als het kind zich goed en gezond voelt, mag het terug naar de kleuterschool of school. Dit geldt alleen als het zeker is dat de uitslag echt veroorzaakt werd door ringworm.
Is ringworm gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
Ringworm tijdens de zwangerschap vormt een aanzienlijk risico voor het ongeboren kind, vooral tot de 21e week van de zwangerschap. Het virus kan de placenta passeren en het ongeboren kind infecteren. Hierdoor kan het virus de bloedvormende cellen van het ongeboren kind aantasten en bloedarmoede veroorzaken. Hierdoor zijn de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen niet meer voldoende, wat kan leiden tot beschadiging van de foetus, een miskraam of doodgeboorte. Als de aanstaande moeder al besmet is geweest met ringworm en dus immuniteit heeft tegen ringworm, zijn er geen complicaties te vrezen voor de ongeboren baby. Complicaties komen niet bij elke besmette zwangere vrouw voor. In het bijzonder hebben infecties met ringworm tijdens de zwangerschap in het derde trimester een laag risico op schade aan de ongeboren baby. Als een zwangere vrouw vermoedt dat ze in contact is geweest met ringworm of de infectie heeft opgelopen, moet ze onmiddellijk naar haar arts gaan. Hij of zij kan de juiste onderzoeken uitvoeren om de immuunstatus te bepalen en mogelijke risico's in te schatten.
Hoe gevaarlijk is ringworm voor baby's en jonge kinderen?
Infecties met ringworm zijn meestal milder bij baby's en kleine kinderen dan bij oudere kinderen. Er zijn nauwelijks verkoudheidsverschijnselen. Toch kan het kind koorts en huiduitslag krijgen. In zeldzame gevallen kunnen ook complicaties zoals bloedarmoede optreden. Dit is een tijdelijke afname van rode bloedcellen, wat leidt tot bloedarmoede. Dit uit zich in symptomen zoals vermoeidheid, bleekheid van de huid of slijmvliezen en kortademigheid. Bij ringworm is de bloedarmoede meestal zelfbeperkend. De aandoening verbetert naarmate het lichaam de infectie bestrijdt en herstelt. Als ringworm wordt vermoed bij jonge kinderen en baby's, moet de kinderarts worden geraadpleegd.
Hoe wordt ringworm behandeld?
Ringworm wordt meestal niet specifiek behandeld, omdat de infectie in de meeste gevallen vanzelf geneest zonder complicaties. Er kunnen echter verschillende maatregelen worden genomen om de symptomen te verlichten.
Wat helpt bij ringworm?
Er kunnen verschillende maatregelen worden genomen om de symptomen van ringworm te verlichten. Deze omvatten:
- Symptomatische behandeling: koortsverlagende en pijnstillende medicijnen zoals paracetamol kunnen worden ingenomen tegen koorts, hoofdpijn en pijn.
- Rust en voldoende vochtinname: Rust nemen en voldoende vocht drinken om het lichaam gehydrateerd te houden en koorts te bestrijden.
- Crème: Een droge huid door ringworm kan worden behandeld met een vette crème en lotions.
Wat is effectief tegen jeuk bij ringworm?
Jeuk kan een onaangename bijwerking van ringworm zijn. Er zijn verschillende maatregelen die de jeuk kunnen verlichten.
- [Toverhazelaar](): Producten met toverhazelaar hebben bewezen effectief te zijn tegen jeuk. De plant, ook wel toverhazelaar genoemd, bevat verschillende actieve ingrediënten die een ontstekingsremmend en verzachtend effect hebben op de huid. Daarom wordt toverhazelaar vaak gebruikt bij huidirritaties en tegen jeuk. Toverhazelaar in de vorm van verkoelende kompressen of als crème kan helpen om de huid te kalmeren en jeuk tijdelijk te verlichten.
- Koelkompressen: Het aanbrengen van koude of licht gekoelde kompressen op de aangetaste delen van de huid kan de jeuk tijdelijk verlichten.
- Vermijd krabben: Hoewel jeuk verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om krabben te vermijden. Dit kan anders de huid verder irriteren en leiden tot infectie. In plaats daarvan kan zachtjes deppen of licht deppen verlichting brengen op de jeukende plekken.
Welke crème helpt bij ringworm?
De huid is vaak erg droog en schilferig gedurende vier weken nadat de ringworm is verdwenen. Het trekkerige gevoel en de schilferige plekken kunnen worden verlicht met een vette en voedende crème. Lotions zijn niet geschikt vanwege hun lage vetgehalte. Crèmes mogen geen irriterende stoffen bevatten zoals alcohol, geurstoffen en sulfaten. Om de huid te verzorgen, te kalmeren en jeuk te verlichten, zijn crèmes met ingrediënten zoals:
- Oliën en boters: Plantaardige oliën zoals jojoba-olie, olijfolie en amandelolie, evenals shea- en cacaoboters zijn rijk aan gezonde vetzuren en lipiden. Ze kunnen helpen om de huid weer vet en soepel te maken.
- Panthenol: Dexpanthenol, ook bekend als provitamine B5, ondersteunt de regeneratie van de huid en heeft hydraterende eigenschappen.
- Allantoïne: Allantoïne heeft een verzachtende werking op de huid en kan irritatie helpen verminderen.
Welke huismiddeltjes helpen tegen ringworm?
Verschillende huismiddeltjes voor een droge huid kunnen helpen bij ringworm. Deze ondersteunen vooral de genezing van de huid.
- Aloë vera: Aloë vera heeft ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen. Het kan huidirritaties helpen verzachten en de huid hydrateren. Aloë vera kan het beste vers of als pure gel worden gebruikt.
- Kamille: Kamille heeft een verzachtende werking op de huid en kan jeuk en roodheid helpen verminderen. Kompressen met kamillethee genieten de voorkeur.
- Groene thee: Thee is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen om de huid te kalmeren.
- Oliebaden: Voor de verzorging van de lichaamshuid worden baden met hydraterende oliën zoals amandel- of olijfolie aanbevolen.
Kan ik ringworm voorkomen?
Om de verspreiding van de infectie te beperken, moeten besmette mensen thuis blijven, nauw contact met anderen vermijden en goede hygiënemaatregelen nemen, zoals regelmatig handen wassen en hun mond en neus bedekken als ze hoesten of niezen.
Bestaat er een vaccinatie tegen ringworm?
Er bestaat geen vaccinatie tegen ringworm. De ziekte wordt veroorzaakt door parvovirus B19, waarvoor momenteel geen vaccin beschikbaar is. De meeste mensen ontwikkelen levenslange immuniteit tegen herinfectie na besmetting met het virus.