Roodheid en een schilferige huid op het hoofd of gezicht zijn de eerste tekenen van seborroïsch eczeem. Deze huidziekte, ook wel seborroïsch eczeem genoemd, is over het algemeen ongevaarlijk. Vooral wanneer zichtbare delen van het gezicht zijn aangetast, kan seborroïsch eczeem ook het gevoel van eigenwaarde aantasten. Dit artikel is bedoeld om patiënten te helpen meer te weten te komen over seborroïsch eczeem en de behandelingsmogelijkheden.
Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?
Bij seborroïsch eczeem verschijnen er meestal gelige schilfers in het gezicht of onder het haar. De roos is opvallend vettig en komt voornamelijk voor als samenhangende ontstekingshaarden. De huid eronder is rood en geïrriteerd. Als de hoofdhuid is aangetast, kan er in sommige gevallen ook jeuk optreden. Als seborroïsch eczeem veelvuldig op de hoofdhuid voorkomt, kan ook haaruitval optreden. De symptomen treden onregelmatig op.
Wanneer treedt jeuk op bij seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem jeukt meestal niet. Een uitzondering is een chronisch beloop op de hoofdhuid. In dit geval kan er ernstige jeuk ontstaan. Krabben moet absoluut worden vermeden, anders is er een groot risico op secundaire infectie.
Op welke delen van het lichaam komt seborroïsch eczeem voor?
Seborroïsch eczeem komt meestal voor op lichaamsdelen met een hogere concentratie talgklieren. Deze omvatten:
- Hoofdhuid
- Tussen en op de wenkbrauwen
- Rond de neus en op de wangen
- Op en achter de oren
- Zelden het borstbeen en de rug in het gebied van de borstwervelkolom
- Zelden huidplooien onder de borst, in de okselstreek of in de liesstreek
- Bij mannen in de baardstreek
- Bij mannen in de genitale zone
Wat zijn de verschillende vormen van seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem kan in verschillende mate en ernst voorkomen. Daarom wordt de ziekte onderverdeeld in drie verschillende vormen:
- Seborroïsch eczemateus: voorstadium van dermatitis met lokale schilfers en roodheid, hevige zweetproductie en talgafscheiding.
- focaal seborroïsch eczeem: matig tot ernstig beloop, ontstekingshaarden zijn rood, onregelmatig en gelig schilferig, chronisch beloop
- Verspreid seborroïsch eczeem: matig tot ernstig beloop, uitgebreide, schilferende en ontstekingsrode haarden, soms tranende en korstvormende huidafwijkingen.
Kan ik seborroïsch eczeem verwarren met andere huidaandoeningen?
De symptomen van seborroïsch eczeem lijken op die van andere huidziekten. Psoriasis, ook wel psoriasis genoemd, vertoont vergelijkbare symptomen. Ze kunnen worden onderscheiden door de verspreiding van de huidveranderingen. Bij beide huidziekten overschrijden de roodheid en schilfering de grens tussen het voorhoofd en de haargrens. Bij psoriasis is het aangetaste gebied scherp begrensd. Bij seborroïsch eczeem daarentegen zijn er ontstekingshaarden die niet duidelijk afgebakend zijn. Een andere aanwijzing is haaruitval, dat alleen voorkomt bij seborroïsch eczeem. De exacte diagnose kan door een arts worden gesteld.
Hoe herken ik seborroïsch eczeem bij baby's?
Een speciale vorm is seborroïsch eczeem bij baby's, in de volksmond gneis genoemd. Deze huidziekte wordt gekenmerkt door scherp begrensde, rode plekken. De aangetaste gebieden zijn bedekt met gelige schilfers, maar veroorzaken nauwelijks jeuk. De ziekte begint meestal tussen de 2e en 4e levensweek op de hoofdhuid met de zogenaamde "melkkorst". Afhankelijk van de ernst kunnen in het verdere verloop ook het voorhoofd, de nek en de luierstreek met de liezen worden aangetast.
Wat is de oorzaak van seborroïsch eczeem?
De specifieke oorzaak van de ziekte is nog niet onderzocht. Aangenomen wordt dat seborroïsch eczeem door verschillende factoren wordt veroorzaakt. Er wordt aangenomen dat een verhoogde talgproductie een belangrijke factor is. Een andere factor zou de meestal onschadelijke kolonisatie van de huid met een gistschimmel, Malassezia furfur, kunnen zijn.
Wat zijn de risicofactoren voor seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en geslachten. De meerderheid van de getroffen mensen is man. Er zijn enkele factoren die het risico kunnen verhogen. Deze omvatten:
- Leeftijd: Seborroïsch eczeem komt vaker voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar.
- Genetica: een familiegeschiedenis van de aandoening verhoogt het risico.
- Hormonen: hormonale veranderingen kunnen seborroïsch eczeem verergeren. Baby's en vrouwen tijdens de zwangerschap of menopauze hebben meer kans om de ziekte te krijgen.
- Ziekten: Mensen met neurologische ziekten zoals Parkinson of HIV lopen een hoger risico op seborroïsch eczeem.
- Stress: Seborroïsch eczeem kan worden uitgelokt of verergerd door stress.
- Huidaandoening: Mensen met een vette huid en vet haar zijn ook gevoeliger voor seborroïsch eczeem.
- Het weer: de meeste mensen met seborroïsch eczeem hebben minder last van symptomen in de zomermaanden.
Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld?
De behandeling van de huidaandoening hangt af van de vorm en de ernst van de symptomen. Tot nu toe is er geen behandeling die seborroïsch eczeem volledig geneest. Seborroïsch eczeem is een onschuldige aandoening die niet besmettelijk is. De symptomen zoals schilfering en roodheid zijn goed te behandelen.
Welke remedies helpen tegen seborroïsch eczeem?
Voor de behandeling worden verschillende actieve stoffen gebruikt. Het doel is om de schimmelaantasting te verminderen. Effectieve geneesmiddelen zijn onder andere:
- Antischimmelmiddelen: Uitwendig toegepast bestrijden deze antischimmels de verspreiding van de gistschimmel. Deze groep omvat: Seleniumsulfide, zinkpyrithion en voor ernstigere symptomen ketoconazol en miconazol.
- Keratolytica: Deze middelen verwijderen de dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen. Middelen zoals salicylzuur verminderen zo de effecten van seborroïsch eczeem.
- Calcineurineremmers: Deze remmen het immuunsysteem en hebben een ontstekingsremmend effect. Vooral het actieve ingrediënt pimecrolimus heeft de eerste successen laten zien bij de behandeling van seborroïsch eczeem. Het actieve ingrediënt tacrolimus, dat ook een schimmeldodend effect zou hebben op de huidschimmel Malassezia furfur, behoort ook tot deze groep.
- Glucocorticoïd: Bij ernstige roodheid of huilend gevoel wordt cortison gebruikt vóór de behandeling met antimycotica. Het remt ontstekingen en heeft een ontzwellend effect.
De werkzame stoffen zitten in uitwendig aangebrachte crèmes en zalven. Deze helpen bij seborroïsch eczeem op de neus, oren en het lichaam. Voor de hoofdhuid worden speciale shampoos gebruikt.
Welke shampoo helpt tegen seborroïsch eczeem?
Als de symptomen zich voordoen op behaarde plekken zoals de hoofdhuid, baard of borst, is een speciale shampoo tegen seborroïsch eczeem nodig. Veel patiënten kiezen voor de testwinnaar van antiroosproducten als shampoo. Deze producten zijn meestal niet geschikt omdat ze effectiever zijn tegen een droge hoofdhuid. Het kiezen van het verkeerde seborroïsch eczeem kan de symptomen verergeren. In plaats daarvan is het gebruik van producten met antimycotica, zoals seleniumsulfide of ketoconazol, aan te raden. Om de ogen te beschermen kun je beter een crème of zalf tegen seborroïsch eczeem op de wenkbrauwen gebruiken.
Wanneer moet ik naar de dokter voor seborroïsch eczeem?
Een dermatoloog kan een nauwkeurige diagnose stellen en advies geven over de behandelmogelijkheden. Sommige medicijnen of behandelingen voor huidschimmel kunnen ongewenste bijwerkingen hebben. Vooral in het geval van allergieën kan de keuze van de juiste medicatie alleen door een arts worden gemaakt. Daarnaast kan de dermatoloog de huid en symptomen regelmatig controleren om herhaling te voorkomen.
Welke maatregelen ondersteunen seborroïsch eczeem?
Naast medicatie kunnen veranderingen in levensstijl de symptomen verlichten. Voeding speelt een belangrijke rol bij seborroïsch eczeem. Het vermijden van suiker, koolhydraten en dierlijke vetten kan de talgproductie verminderen. Stressvermindering door ontspanningstechnieken zoals yoga kan ook een positief effect hebben op het uiterlijk van de huid. In ernstige gevallen kan lichttherapie, waarbij ultraviolet licht op de aangetaste huidstructuur wordt gericht, helpen om de symptomen te verlichten.
Hoe wordt seborroïsch eczeem bij baby's behandeld?
Seborroeïsche dermatitis bij zuigelingen hoeft meestal niet behandeld te worden. Kinderen hebben geen last van de ziekte. Binnen het eerste levensjaar verdwijnt de hoofdroos vanzelf. Dikke roos op de hoofdhuid kan worden verzacht door het in te wrijven met olie of vette crème. Na twee uur kan het er gemakkelijk afgewreven worden in een bad. Als andere delen van de huid aangetast zijn, helpt regelmatig baden met een beetje olie meestal. De huid van de baby wordt verzorgd met vochtinbrengende crèmes. Aangetaste huidplooien worden verzorgd met zinkzalf zodat er geen open plekken ontstaan. Als de zinkzalf niet voldoende is, moet een arts worden geraadpleegd.
Wanneer moet ik met mijn baby naar de dokter voor seborroïsch eczeem?
Als seborroïsch eczeem wordt vermoed, kan een bezoek aan de huisarts raadzaam zijn. Dit geldt vooral als de diagnose onzeker is of als de symptomen ondanks verzorging verergeren. Vaak kan het vermoeden worden opgehelderd tijdens een routinecontrole. Als er vanaf de derde levensmaand ook sprake is van ernstige jeuk of huilen, is het noodzakelijk dat de zuigeling door een arts wordt gezien. Dit kan een indicatie zijn van complicaties die snel behandeld moeten worden.
Welke huismiddeltjes helpen bij seborroïsch eczeem?
Er zijn verschillende huismiddeltjes die de symptomen van seborroïsch eczeem kunnen verlichten. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige huismiddeltjes niet bij elke patiënt even effectief zijn. Voor mensen met allergieën is een test met een doordrenkt wattenbolletje op een niet zichtbaar deel van de huid nuttig. Enkele huismiddeltjes die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van seborroïsch eczeem zijn:
- Tea tree olie: Tea tree olie bevat stoffen die werken tegen schimmelinfecties. Daardoor kan het helpen roos en roodheid op de hoofdhuid te verminderen. Voeg om te gebruiken een paar druppels toe aan shampoo of haarverzorgingsproducten en meng goed.
- [Toverhazelaar](): De tannines in toverhazelaar reageren met de proteïnen in de huid. Dit vormt een dun beschermlaagje op de huid. Dankzij deze adstringerende eigenschap is toverhazelaar effectief tegen jeuk en remt het ontstekingen bij seborroïsch eczeem. Regelmatige behandeling met toverhazelaar voor seborroïsch eczeem kalmeert de huid en de roodheid neemt sneller af.
- Kokosolie: Kokosolie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen de huid te kalmeren. De olie wordt aangebracht op de aangetaste gebieden of gebruikt als haarmasker.
- Appelciderazijn: Appelciderazijn helpt om de pH van de huid in balans te brengen bij seborroïsch eczeem. Dit maakt het moeilijker voor schimmels en bacteriën om zich op de huid te verspreiden. De azijn wordt verdund met water aangebracht met een wattenschijfje.
Als de symptomen verergeren of als er extra ongemak optreedt, moeten de producten onmiddellijk worden gestaakt.