Vaginale mycose is een taboe in onze samenleving. Daarom bestaan er veel mythes over infectie en ziekte. Toch komen ziekten van de gevoelige uitwendige genitaliën en de slijmvliezen van de vagina heel vaak voor. Met de juiste behandeling kan vaginale mycose snel en succesvol worden behandeld.
Vaginale mycose
Vaginale mycose, ook wel vaginale mycose genoemd, wordt vaak geassocieerd met onreine toiletten en een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Soms wordt het door leken ook als een geslachtsziekte beschouwd. Deze mythes zijn onjuist en zorgen ervoor dat vrouwen met een vaginale schimmelinfectie zich schamen. De schimmel nestelt zich ongemerkt in de vagina van veel vrouwen en bepaalde omstandigheden leiden tot een overmatige besmetting.
Wat is vaginale mycose?
Er zitten veel schimmels op de huid en slijmvliezen van een mens. Bij een gezond persoon zijn schimmels en micro-organismen in evenwicht zodat er geen ongewenste verspreiding plaatsvindt. In de slijmvliezen van de vagina beperkt een lage pH-waarde de verspreiding van gistschimmels. Een verandering in het vaginale milieu kan een overmatige aantasting van gistschimmels zoals Candida albicans veroorzaken.
Wie kan er last hebben van vaginale mycose?
In principe kunnen mensen op elke leeftijd vaginale mycose krijgen. Bij voorkeur worden vrouwen in de vruchtbare leeftijd getroffen. Maar ook baby's, kinderen en vrouwen na de menopauze kunnen last krijgen van vaginale mycose.
Hoe vaak komt vaginale mycose voor?
Exacte cijfers over de frequentie van vaginale schimmel zijn niet bekend. Geschat wordt dat ongeveer 70% van de vrouwen minstens één keer in hun leven last heeft van een schimmelinfectie van de vagina. Dit betekent dat er een duidelijk risico is voor vrouwen om vaginale mycose op te lopen.
Is vaginale mycose besmettelijk voor mannen?
In principe is vaginale mycose geen geslachtsziekte. De candida-bacterie is echter zeer besmettelijk. Daarom is het heel goed mogelijk dat de schimmel zich na de seks in het genitale gebied van de man nestelt.
Symptomen van vaginale mycose
Kenmerkend voor vaginale mycose is vooral de intense jeuk in het gebied van de vagina en de schaamlippen.
Wat zijn de typische symptomen van vaginale mycose?
Vaginale mycose heeft meestal zeer typische symptomen. Niet alle symptomen hoeven echter tegelijkertijd merkbaar te zijn. De belangrijkste symptomen zijn:
- Hevige [jeuk]()
- Pijn bij het plassen
- Witte, brokkelige afscheiding
- Grijswitte laag op de vagina
- Kan vaginale spruw bloed in de afscheiding veroorzaken?
In het algemeen is bloeden geen typisch symptoom van vaginale spruw. De huid in het vaginale gebied wordt echter aangevallen en ontstoken door de schimmel. Als gevolg daarvan kan mechanische druk met toiletpapier of een handdoek lichte verwondingen veroorzaken. Het resultaat kan een lichtbruine afscheiding zijn. Als er bloed verschijnt in de afscheiding als gevolg van vaginale mycose, is een bezoek aan de dokter aan te raden.
Wat zijn de tekenen van vaginale spruw bij kinderen?
Vaginale spruw bij meisjes gaat gepaard met symptomen die lijken op die van volwassen vrouwen. Kinderen hebben echter nog geen afscheiding die kan helpen bij de diagnose. Daarom moet je letten op de volgende symptomen:
- Hevige jeuk en een branderig gevoel
- Zwelling en roodheid rond de vagina
- Ontstoken huid in het genitale gebied
- Pijn bij het plassen
Wat is het verschil tussen vaginale mycose en een bacteriële infectie?
De symptomen van vaginale schimmel en bacteriële vaginose lijken erg op elkaar. Een visachtige geur van de afscheiding en het ontbreken van roodheid duiden op een bacteriële infectie.
Hoe weet ik zeker of er sprake is van vaginale schimmel of bacteriële infectie?
Net zoals een test bij de gynaecoloog wordt uitgevoerd voor vaginale mycose, kan dit ook thuis worden gedaan. De uitvoering van de uitstrijkjestest is ook eenvoudig. Met een nauwkeurigheid van 90% zijn de testen voor vaginale mycose voor thuisgebruik zeer betrouwbaar. Deze testen zijn verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen.
Oorzaken van vaginale mycose
Onder verschillende omstandigheden raakt het evenwicht in de vagina verstoord. Dit kan verschillende lichamelijke, maar ook psychologische oorzaken hebben.
Wat veroorzaakt vaginale mycose?
Vaginale mycose is vaak het symptoom van andere oorzaken zoals:
- Hormoonveranderingen
- [Vaginale droogheid]()
- Ziekten zoals diabetes of AIDS
- Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken
- Overmatige hygiëne
- Onbeschermde geslachtsgemeenschap
Welke invloed hebben hormonen op vaginale mycose?
Vaginale mycose kan worden uitgelokt door hormonale veranderingen. Als het lichaam meer oestrogeen produceert, neemt de vorming van glycogeen (suiker) toe. Dit is de beste voedingsbodem voor gistschimmels zoals Candida albicans. De oestrogeenspiegel van vrouwen verandert keer op keer in de loop van hun leven. Sterke, natuurlijke veranderingen zijn een gegeven:
- Door zwangerschap
- Door het slikken van de pil
- Tijdens de puberteit
- Tijdens de menopauze
- Kort voor de bevalling
Welke medicijnen bevorderen vaginale mycose?
Vooral medicijnen die het immuunsysteem aantasten kunnen vaginale mycose veroorzaken. Deze omvatten:
- Antibiotica
- Antireumatische geneesmiddelen
- Immunosuppressiva zoals cortison
- Chemotherapeutische middelen
Waarom krijg je vaginale spruw van antibiotica?
Vaginale schimmel bij het gebruik van antibiotica is niet ongewoon. De medicijnen bestrijden bacteriën in het lichaam. Veel antibiotica werken echter niet alleen tegen de ziekteverwekkers, maar tegen bacteriën in het algemeen. Hierdoor worden ook de beschermende melkzuurbacteriën in het slijmvlies van de vagina gedood. Hierdoor verandert het milieu in de vagina en kunnen gistschimmels zich heel goed vermenigvuldigen. Daarom is vaginale schimmel een veel voorkomende bijwerking van antibiotica.
Wat zijn de oorzaken van terugkerende vaginale mycose?
Na behandeling tegen vaginale mycose is de schimmel verdwenen. Toch is het niet altijd gegarandeerd dat de vaginale flora weer intact is. Bovendien kan onbeschermde geslachtsgemeenschap leiden tot een nieuwe infectie. Ook hevige stress of ziekte kunnen de vatbaarheid voor vaginale mycose vergroten.
Wat is het effect van stress als oorzaak van vaginale mycose?
Als de vaginale flora intact is, vermenigvuldigen de gistschimmels zich slechts in beperkte mate. Psychische problemen zoals stress verzwakken het immuunsysteem. Hierdoor kunnen ziektekiemen en schimmels zich makkelijker vermenigvuldigen en ziekten zoals vaginale schimmel veroorzaken. Psychologische problemen die de gezondheid kunnen beïnvloeden zijn:
- bijzondere stress op het werk, tot en met een burn-out
- psychologische stress door overlijden, scheiding of traumatische ervaringen
- psychische aandoeningen zoals angststoornissen
Vaginale mycose behandelen
Een vaginale schimmelinfectie is niet alleen onaangenaam. Veel vrouwen vinden het onderwerp te intiem. Het helpt niet dat de meerderheid van de vrouwen deze ziekte al minstens één keer heeft gehad. Een vaginale schimmelinfectie kan snel en betrouwbaar behandeld worden en is geen reden tot ongerustheid.
Hoe lang duurt de behandeling van vaginale mycose?
De duur van de ziekte is meestal 3-5 dagen. Er kunnen verschillen zijn tussen de initiële infectie en de daaropvolgende ziekte. Het is belangrijk dat de medicatie zo lang wordt ingenomen als het recept aangeeft.
Kan vaginale mycose vanzelf overgaan?
Vaginale mycose kan soms vanzelf overgaan. Er moet dan wel speciale zorg worden besteed om te voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt. Daarom moet er speciale aandacht worden besteed aan hygiëne. Omdat de schimmel zich binnen een paar dagen sterk kan vermenigvuldigen, is een snelle behandeling aan te raden.
Is een arts nodig voor vaginale mycose?
Over het algemeen is het niet nodig om naar de dokter te gaan voor vaginale mycose. In de volgende gevallen mag een bezoek aan de gynaecoloog niet achterwege blijven:
- Als de vaginale schimmelsymptomen niet duidelijk zijn.
- Als je zwanger bent.
- De symptomen zijn na drie dagen nog niet verbeterd ondanks huismiddeltjes.
- Chronische vaginale mycose komt meer dan vier keer per jaar voor.
- Bijkomende symptomen zoals koorts, hevige pijn en bloederige urine komen voor.
- Je bent jonger dan 18 jaar.
Hoe wordt vaginale mycose behandeld?
De behandeling van vaginale mycose wordt bijna uitsluitend uitgevoerd met geneesmiddelen tegen schimmels, zogenaamde antimycotica. Vaak kan de vaginale mycose snel worden behandeld. Als vaginale mycose echter een symptoom is van andere ziekten of als het chronisch is, moet in overleg met de arts voor een holistische aanpak worden gekozen.
Wat helpt tegen vaginale mycose?
Antimycotica doden schimmels en genezen zo vaginale mycose. De werkzame stoffen van de antimycotica vallen het celmembraan van de gistschimmels aan en perforeren het of belemmeren de vorming van een onderdeel van het celmembraan. Door de verstoring van het celmembraan worden de gistschimmels gedood.
Welke vaginale schimmelmiddelen werken het beste?
Een veelgebruikt actief ingrediënt voor Candida gistschimmels is nystatine met een werkzaamheid van 80%. Het imidazool clotrimazool is werkzaam tegen alle soorten gistschimmels. De werkzame stoffen zijn verkrijgbaar in de volgende vormen:
- Lokale antischimmels: Vaginale tabletten, zetpillen, crèmes.
- Systemische antimycotica: Tabletten, oraal
Lokaal werkende geneesmiddelen tegen vaginale mycose zijn vaak voldoende om de ziekte te behandelen. Ze belasten het lichaam niet omdat ze regionaal worden toegepast. In het geval van een ernstige besmetting wordt de behandeling tegen vaginale mycose uitgevoerd door middel van systemische toediening van tabletten die oraal worden ingenomen.
Kan ik vrij verkrijgbare medicijnen tegen vaginale mycose gebruiken?
Medicijnen tegen vaginale mycose zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Dit zijn topische antimycotica zoals crèmes of vaginale tabletten. Als ernstige symptomen orale tabletten vereisen, moeten deze worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Welke bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt door antimycotica?
Plaatselijk aangebrachte antimycotica veroorzaken alleen bijwerkingen in het gebied waar ze worden aangebracht. Deze kunnen huidirritatie en zelfs een branderig gevoel en jeuk zijn. Systemische middelen die oraal worden ingenomen kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Afhankelijk van het actieve ingrediënt zijn dit huidirritaties, maag- en darmklachten en hoofdpijn en, in zeldzame gevallen, verhoogde leverwaarden. Daarom mogen systemische antimycotica niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap.
Hoe wordt vaginale mycose tijdens de zwangerschap behandeld?
Vaginale mycose komt vaker voor tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen. Tijdens de geboorte kan vaginale schimmel via de mond het lichaam van de baby binnendringen. Pasgeborenen hebben onvoldoende afweer tegen een schimmelinfectie en moeten direct na de geboorte behandeld worden met antischimmelmedicatie. Voor premature baby's onder de 1500 gram kan een schimmelinfectie zelfs levensbedreigend zijn. Bovendien zijn er aanwijzingen dat vaginale mycose een vroeggeboorte kan uitlokken. Daarom moet vaginale mycose tijdens de zwangerschap behandeld worden. Vanaf de 34e week moeten zwangere vrouwen profylactisch gecontroleerd worden op vaginale mycose. Lokale antimycotica zoals imidazol worden als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Het is echter essentieel om met een gynaecoloog te overleggen voordat je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap.
Waar moet je op letten bij het innemen van antimycotica?
Met antimycotica worden de eerste symptomen snel verlicht. Maar zelfs als de symptomen verlicht zijn, moet de medicatie gebruikt worden tot het einde van de aanbevolen inwerktijd. Als de gebruiksduur wordt verkort, kunnen schimmelsporen die nog aanwezig zijn snel een nieuwe plaag veroorzaken.
Kunnen huismiddeltjes helpen bij vaginale mycose?
Er zijn maar weinig huismiddeltjes die vaginale schimmel echt kunnen bestrijden, omdat ze geen schimmelwerende middelen bevatten. Andere huismiddeltjes zijn niet geschikt voor gebruik in de vagina omdat ze irritatie en allergieën kunnen veroorzaken. Sommige stoffen kunnen echter ondersteunend zijn bij het behandelen van de symptomen van vaginale schimmel. Kamille als zitbad verlicht de symptomen dankzij ontstekingsremmende en kalmerende stoffen. [Toverhazelaar\]\(/witch hazel/) als zitbad of crème helpt heel goed om de jeuk weg te nemen. Broodlikeur en andere huismiddeltjes die het afweersysteem van het lichaam versterken, ondersteunen de medicinale behandeling.
Hoe helpen melkzuurbacteriën tegen vaginale mycose?
Melkzuur is constant aanwezig in de vagina en is verantwoordelijk voor het zure milieu. Met een evenwichtige pH-waarde in de vagina kunnen vreemde bacteriën en schimmels nauwelijks groeien. Als dit klimaat in de vagina wordt verstoord, ontstaan er infecties. Behandeling met melkzuurbacteriën helpt het vaginale milieu tijdens de infectie weer op te bouwen en versnelt zo de genezing. Melkzuurbacteriën kunnen ook worden gebruikt om vaginale mycose te voorkomen. Hiervoor moeten melkzuurbacteriën uit de apotheek worden gebruikt. Yoghurt, dat vaak wordt aanbevolen als huismiddeltje, is niet geschikt als behandeling. Het bevat toevoegingen die extra infecties kunnen veroorzaken.
Waar moet je op letten bij seks met vaginale mycose?
Tijdens seks kan vaginale schimmel worden overgedragen op de partner. Zelfs als de partner niet geïnfecteerd is en geen symptomen vertoont, kunnen schimmelsporen onder de voorhuid op zijn penis worden aangetroffen. Daarom moet geslachtsgemeenschap worden vermeden tijdens een infectie met vaginale mycose. Als alternatief biedt een condoom enige bescherming tegen de gistschimmel. Vanwege de incubatietijd moet de partner altijd worden onderzocht tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap. Om herinfectie van de vrouw te voorkomen, moeten infecties bij de mannelijke partner worden behandeld.
Hoe wordt vaginale mycose tijdens de menstruatie behandeld?
Vaginale zetpillen en orale tabletten tegen vaginale mycose kunnen ook zonder problemen tijdens de periode worden gebruikt. Vermijd het gebruik van luchtdoorlatend maandverband of inlegkruisjes om oververhitting van de huid te voorkomen. Tampons zijn ook ongeschikt voor vaginale zetpillen en vaginale tabletten, omdat ze de werking belemmeren.
Wat bevordert de genezing van vaginale mycose?
Naast medische behandeling moet er speciale aandacht worden besteed aan hygiëne tijdens de infectie. De volgende maatregelen kunnen helpen:
- Was ondergoed en handdoeken op minstens 70 °C om schimmels en sporen te doden.
- Kort schaamhaar in om vochtophoping in de vagina te voorkomen.
- Verschoon ondergoed twee keer per dag
- Deel handdoeken niet met meer dan één persoon
Wat gebeurt er met vaginale mycose zonder behandeling?
Als vaginale mycose niet wordt behandeld, kan de schimmel zich in korte tijd verspreiden. Hij vermenigvuldigt zich niet alleen in de vagina en vergroot daar de symptomen. De schimmel kan zich ook verspreiden naar aangrenzende gebieden zoals het anale gebied. Dit veroorzaakt pijnlijke symptomen.
Waarom komt vaginale mycose steeds terug?
Als vaginale mycose meer dan drie keer terugkomt, wordt het chronisch genoemd. Dit komt voor bij ongeveer 5 - 10% van de vrouwen die geïnfecteerd zijn met de schimmel. Als de bevorderende oorzaak van de schimmelinfectie, zoals roken, stress, diabetes, antibioticagebruik, niet wordt gestopt, kan een infectie steeds weer terugkeren. Ook kunnen er andere infectiebronnen met schimmelinfectie aanwezig zijn, zoals de mondholte, darmen, schaamhaar. Dit kan zowel de vrouw als haar partner treffen. Als vaginale mycose blijft terugkomen, moet in elk geval een arts worden geraadpleegd. De arts kan je helpen de oorzaak te vinden. Medische uitstrijkjes van de vrouw en haar partner kunnen verborgen schimmelinfecties opsporen.
Vaginale mycose voorkomen
Het is niet alleen belangrijk om vaginale schimmel tijdens de zwangerschap te voorkomen. Vooral als je antibiotica gebruikt, kan dit vaginale mycose voorkomen. Het belangrijkste hierbij is dat vaginale mycrose zich niet onnodig uitbreidt en geen chronisch beloop krijgt.
Hoe kun je vaginale mycose voorkomen?
De methoden om vaginale mycose te voorkomen helpen ook om het genezingsproces te ondersteunen. Er zijn slechts een paar punten om rekening mee te houden:
- Was ondergoed op minimaal 60 °C
- Ondergoed moet gemaakt zijn van huidvriendelijk katoen zodat er zich geen warmte of vocht ophoopt.
- Gebruik luchtdoorlatende inlegkruisjes en maandverband zonder plastic plakstrips.
- Gebruik voornamelijk water voor intieme reiniging. Kies indien nodig voor zeepvrije, pH-neutrale waslotions.
- Droog de huid in de intieme zone grondig af na het reinigen.
Hoe kan vaginale mycose worden voorkomen met antibiotica?
Als er een aanleg is voor vaginale schimmel, moet dit met de arts worden besproken voordat een antibioticabehandeling wordt gestart. Vooral antibiotica die lang worden gebruikt, verhogen het risico op een schimmelinfectie. In het geval van chronische vaginale mycose moet een snelwerkend medicijn worden gekozen. Als alternatief kan een profylactische behandeling van vaginale mycose worden besproken, bijvoorbeeld met melkzuurbacteriën.
Hoe kan vaginale droogheid worden voorkomen?
Vaginale droogheid wordt vaak ook veroorzaakt door hormonale veranderingen. Het milieu van de vagina en daarmee het beschermende slijmvlies wordt verstoord. Een droog slijmvlies vormt geen barrière tegen schimmels en bacteriën. Beproefde huismiddeltjes zoals toverhazelaar, olijfolie of vochtinbrengende crèmes beschermen het intieme gebied en voorzien het van vocht.