Waterpokken (varicella) is een typische kinderziekte die meestal voorkomt tussen twee en tien jaar. De virale infectie kan ook adolescenten en volwassenen treffen. Het belangrijkste teken is huiduitslag.
Wat is de oorzaak van waterpokken?
Waterpokken worden veroorzaakt door een infectie met het varicella zoster-virus. Het behoort tot de groep van herpesvirussen. De ziekte komt wereldwijd voor.
Wat is het verloop van een infectie met waterpokken?
Waterpokken worden tussen mensen overgedragen via een zogenaamde druppelinfectie. De virussen worden via de lucht verspreid wanneer mensen op elkaar ademen of hoesten en wanneer ze nauw lichamelijk contact hebben met mensen die ziek zijn. Waterpokken zijn zeer besmettelijk.
Wat is de incubatietijd voor waterpokken?
De incubatietijd voor waterpokken van besmetting tot het uitbreken van de ziekte is gemiddeld twee weken. In individuele gevallen varieert de duur van acht dagen tot vier weken. Waterpokken zijn al één tot twee dagen voor het uitbreken van de puisten besmettelijk.
Waarom leidt een infectie met waterpokken vaak tot gordelroos?
Nadat de ziekte is verdwenen, blijven de virussen levenslang in het lichaam sluimeren. Als de afweer van het lichaam verzwakt, kunnen deze virussen weer actief worden. Na jaren kunnen de waterpokkenvirussen dan gordelroos veroorzaken. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verzwakking van het immuunsysteem als gevolg van de menopauze, stress of psychische belasting. Ongeveer 20% van de mensen die besmet zijn met waterpokken, krijgt ook gordelroos.
Wat zijn de symptomen van waterpokken?
De symptomen van waterpokken verschillen tussen kinderen en volwassenen, vooral in de ernst van de ziekte.
Wat zijn de symptomen van waterpokken bij kinderen?
In het beginstadium van waterpokken bestaan de symptomen meestal uit een algemeen gevoel van malaise. Andere symptomen zijn
- hoofdpijn en pijnlijke ledematen
- dof en huilerig gestel
- Stijging van de lichaamstemperatuur tot 38-39°C
- Kleine roodachtige populiertjes op het gezicht
- Uit de populieren vormen zich in korte tijd jeukende blaasjes
- Zwelling van de lymfeklieren
De jeukende [uitslag\]\(/huiduitslag/) is vooral een probleem voor kinderen. Verder geneest de ziekte bij jonge patiënten volledig zonder complicaties. De symptomen van waterpokken bij volwassenen zijn vergelijkbaar met die bij kinderen. Het verloop van de ziekte is echter meestal langer en ernstiger.
- Koorts tot 40 °C
- Verhoogd aantal blaasjes
- Vertraagde genezing van waterpokken tot 4 weken
- Verhoogd risico op bijwerkingen
Welke bijwerkingen kunnen optreden bij waterpokken?
Vanwege de diverse en risicovolle bijwerkingen staan infecties met waterpokken extra in de belangstelling. Bijkomende infecties en ontstekingen van verschillende zenuwzones komen bijzonder vaak voor.
- Bacteriële infectie door ontsteking van de blaasjes is de meest voorkomende complicatie.
- Virale longontsteking als frequente en ernstige complicatie
- Pijnlijke stijfheid van de nek (meningeaal syndroom)
- Stoornissen in de coördinatie van bewegingen in de vorm van evenwichtsstoornissen
- In zeldzame gevallen: Hersenvliesontsteking, ruggenmerg- en leverfunctiestoornissen
- Bij zwangerschap mogelijk misvormingen van de foetus
Hoe zien waterpokken eruit?
De kenmerkende waterpokken ontstaan uit kleine puisten. Hieruit ontstaan de blaren ter grootte van een linze. Ze zijn duidelijk te onderscheiden van muggenbeten of puistjes, omdat waterpokken gevuld zijn met een heldere vloeistof. Een ander kenmerk is een rode vestibule rond de blaasjes. Pokken begint in het gezicht en verspreidt zich van daaruit over het hele lichaam. Naarmate de ziekte vordert, wordt de vloeistof troebel. Na 3 tot 5 dagen drogen de blaasjes op en alle stadia van pokken kunnen tegelijkertijd voorkomen.
Hoe worden waterpokken vastgesteld?
De diagnose waterpokken is heel gemakkelijk en duidelijk op basis van de blaasjes met vocht. Laboratoriumresultaten kunnen dit ook bevestigen. Een laboratoriumtest is vooral nuttig in gevallen van asymptotische ziekte met weinig blaasjes.
Moet ik naar de dokter als ik waterpokken heb?
Een bezoek aan de dokter is vooral nodig als de diagnose onzeker is door een paar blaasjes. Medische behandeling is ook nodig als de [jeuk\]\(/pruritus/) ernstig is. Vanwege het hoge risico op waterpokken wordt een bezoek aan de dokter sterk aangeraden voor zwangere vrouwen en baby's jonger dan 6 maanden. Dit geldt ook als kinderen of volwassenen een stijve nek krijgen als ze waterpokken hebben. Dan kan het een ernstige complicatie zijn.
Wat zijn de risicogroepen voor waterpokken?
Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Daarom kunnen alle mensen in de omgeving besmet raken met waterpokken. Risicogroepen zijn vooral pasgeborenen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen die een immunosuppressieve therapie ondergaan. Als deze groepen mensen besmet raken, moet altijd een arts worden geraadpleegd.
Waar moet ik op letten bij waterpokken tijdens de zwangerschap?
Een infectie met waterpokken bij zwangere vrouwen in de eerste twee trimesters kan leiden tot een misvorming van de foetus. Daarom moet bij ziekte altijd een arts worden geraadpleegd. Als een zwangere vrouw waterpokken krijgt kort voor de bevalling, kan de pasgeboren baby ook besmet raken. Dit brengt verschillende risico's met zich mee voor de gezondheid van de baby.
Wat zijn de risico's van waterpokken bij baby's?
Een infectie met waterpokken bij baby's jonger dan 6 maanden kan een ernstig verloop hebben. Er is geen bescherming tegen de infectie bij de zuigeling. Als bijwerking treedt in sommige gevallen ontsteking van de bloedvaten op, waardoor bloedcellen gaan lekken. Deze complicatie kan fataal zijn bij baby's.
Wat is de behandeling voor waterpokken?
Waterpokken worden veroorzaakt door herpesvirussen. Er is nog geen gerichte therapie gevonden tegen dit type virus. Het gebruik van antibiotica is niet geïndiceerd. Toch zijn er veel manieren om de symptomen van de ziekte, zoals de hevige [jeuk](), te verlichten.
Wat helpt tegen jeuk bij waterpokken?
De jeuk bij waterpokken is erg sterk. Als de patiënt aan de blaasjes krabt, kunnen er [littekens\]\(/scar/) op deze plekken ontstaan. Tegelijkertijd is het vocht dat uit de blaasjes komt zeer besmettelijk. Er kunnen verschillende maatregelen worden genomen tegen de jeuk of de littekens:
- Het gebruik van gels, crèmes of poeders met actieve ingrediënten van zink, tannines, menthol of polidocanol is een goede optie. De tannines helpen tegen de jeuk en zorgen samen met zink voor genezing. Verkoelende menthol ondersteunt het effect.
- Als de jeuk hevig is, kan de behandelend arts ook antihistaminica voorschrijven.
- Kortgeknipte en gladgevijlde vingernagels laten weinig sporen achter bij het krabben en blaasjes blijven dicht. Dit voorkomt littekenvorming.
Welke huismiddeltjes helpen bij de behandeling van waterpokken?
Er zijn verschillende huismiddeltjes die veel tannine bevatten. Dit zijn onder andere groene en zwarte thee, toverhazelaar en kamille. Op de juiste manier bereid, zijn deze huismiddeltjes heel goed tegen jeuk door waterpokken. Bij het kopen of bereiden moet je rekening houden met een paar punten.
- Zwarte of groene thee moet minstens tien minuten trekken om een hoog gehalte aan tannines te krijgen.
- Gebruik alleen toverhazelaar van schorsextract. Dit bevat de hoogste hoeveelheid tannines. In toverhazelaarwater zitten daarentegen geen tannines, maar essentiële oliën.
- Bij kamillethee is het handig om het theezakje uit te knijpen om de thee te verrijken met bittere stoffen.
Toverhazelaar vermindert niet alleen jeuk, maar is ook ontstekingsremmend, samentrekkend en antiviraal. Toverhazelaarkompressen zijn bijzonder geschikt. Deze kunnen voor de behandeling in de koelkast worden gekoeld, wat het effect tegen jeuk vergroot. Een vergelijkbaar succes tegen jeuk kan worden bereikt met groene of zwarte thee. Daarnaast wordt het gebruik van een schuddende oplossing van toverhazelaar, kamillethee en zinkoxide aanbevolen. Dit droogt de blaren op en de huid geneest sneller. Dit kan een infectie voorkomen.
Hoe lang duurt een geval van waterpokken?
Waterpokken bij kinderen duurt tot twee weken. Het risico op infectie houdt op wanneer alle blaasjes zijn dichtgegroeid. Dit gebeurt gemiddeld zes dagen na het verschijnen van de puisten. Volwassenen moeten er rekening mee houden dat de ziekte langer duurt.
Wat doet vaccinatie tegen waterpokken?
Vanwege de vele en ernstige risico's werd vaccinatie voor waterpokken ingevoerd. Tegenwoordig wordt dit door het Stiko aanbevolen voor kinderen vanaf 11 maanden.
Welk vaccin wordt gegeven tegen waterpokken?
Het vaccin tegen waterpokken bestaat uit de varicella zoster-virussen die de ziekte veroorzaken. De virussen zijn echter zo sterk verzwakt dat er geen infectie door kan ontstaan.
Kan ik ondanks vaccinatie besmet raken met waterpokken?
Als de vaccinatie twee keer wordt uitgevoerd, biedt het een volledige bescherming van 95 procent. Een infectie ondanks vaccinatie is dan ook zeldzaam. Als iemand toch besmet is geraakt, is het verloop van de waterpokken veel gemakkelijker. Het risico op bijwerkingen is ook aanzienlijk lager, zelfs bij volwassenen.
Is vaccinatie tegen waterpokken mogelijk als volwassene?
De vaccinatie kan als volwassene worden opgemaakt. Hetzelfde vaccin wordt in een andere dosering toegediend. Vaccinatie is aan te raden voor mensen met een kinderwens, als er nog geen immuniteit is tegen waterpokken.